Please log in to purchase this document.

1.1 Multiple-Choice Questions

EXAM ELABORATIONS Aug 29, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

1

Microbiology An Introduction 13th Edition Tortora Test Bank

Microbiology: An Introduction, 13e (Tortora et al.)

Chapter 1 The Microbial World and You

1.1 Multiple-Choice Questions

1) Microorganisms are involved in each of the following processes EXCEPT

  • infection.
  • decomposition of organic material.
  • O2 production.
  • food production.
  • smog production.

Answer: E

Section: 1.1

Bloom's Taxonomy: Remembering

Learning Outcome: 1.1

Global Outcome: 5

2) Each of the following organisms would be considered a microbe EXCEPT

  • yeast.
  • protozoan.
  • bacterium.
  • mushroom.
  • virus.

Answer: D

Section: 1.1

Bloom's Taxonomy: Remembering

Learning Outcome: 1.4

3) The term used to describe a disease-causing microorganism is

  • microbe.
  • bacterium.
  • virus.
  • pathogen.
  • infection.

Answer: D

Section: 1.1

Bloom's Taxonomy: Remembering

Learning Outcome: 1.1 1 / 4

2

4) Common commercial benefits of microorganisms include synthesis of

  • riboflavin.
  • acetone.
  • insulin.
  • aspirin.
  • riboflavin, acetone and insulin.

Answer: E

Section: 1.1

Bloom's Taxonomy: Remembering

ASMcue Outcome: 6.3

Learning Outcome: 1.1

5) What factors contribute to the rising incidence of antibiotic resistance?

  • overuse of the specific drugs
  • misuse of the specific drugs
  • random mutations in bacterial genomes
  • random mutations, overuse and misuse of specific drugs
  • overuse and misuse of specific drugs

Answer: D

Section: 1.5

Bloom's Taxonomy: Understanding

ASMcue Outcome: 4.1

Learning Outcome: 1.19

Global Outcome: 5

6) The formal system for classifying and naming organisms was developed by

  • Robert Koch.
  • Ignaz Semmelweis.
  • Aristotle.
  • Carolus Linnaeus.
  • Louis Pasteur.

Answer: D

Section: 1.2

Bloom's Taxonomy: Remembering

Learning Outcome: 1.3

7) In the name Staphylococcus aureus, aureus is the

  • genus.
  • domain name.
  • species.
  • kingdom.
  • family name.

Answer: C

Section: 1.2

Bloom's Taxonomy: Understanding

Learning Outcome: 1.3 2 / 4

3

8) A prokaryotic cell may possess each of the following cellular components EXCEPT

  • flagella.
  • a nucleus.
  • ribosomes.
  • a cell wall.
  • a cell membrane.

Answer: B

Section: 1.2

Bloom's Taxonomy: Remembering

ASMcue Outcome: 2.1

Learning Outcome: 1.4

9) Which of the following is NOT associated with viruses?

  • organelles
  • nucleic acid
  • envelope
  • chemical reactions
  • protein coat

Answer: A

Section: 1.2

Bloom's Taxonomy: Understanding

ASMcue Outcome: 2.1

Learning Outcome: 1.4 3 / 4

4

10) Figure 1.1

The bacterial shape of the cells in the scanning electron micrograph shown in Figure 1.1 would best be described as

  • bacillus.
  • spiral.
  • coccus.
  • ovoid.
  • columnar.

Answer: A

Section: 1.2

Bloom's Taxonomy: Understanding

ASMcue Outcome: 2.1

Learning Outcome: 1.4

11) Protozoan motility structures include

  • cilia.
  • flagella.
  • pseudopods.
  • cilia and pseudopods only.
  • cilia, flagella, and pseudopods.

Answer: E

Section: 1.2

Bloom's Taxonomy: Remembering

Learning Outcome: 1.4

12) Viruses are not considered living organisms because they

  • cannot reproduce by themselves.
  • are structurally very simple.
  • can only be visualized using an electron microscope.
  • are typically associated with disease.
  • are ubiquitous in nature.

Answer: A

Section: 1.2

Bloom's Taxonomy: Remembering

ASMcue Outcome: 4.4

Learning Outcome: 1.4

  • / 4

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: EXAM ELABORATIONS
Added: Aug 29, 2025
Description:

Microbiology An Introduction 13th Edition Tortora Test Bank Microbiology: An Introduction, 13e (Tortora et al.) Chapter 1 The Microbial World and You 1.1 Multiple-Choice Questions 1) Microorganisms...

Get this document $30.00