2 All of the following are examples of matter except

EXAM ELABORATIONS Aug 29, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

1

Fundamentals of General Organic and Biological Chemistry with MasteringChemistry 7th Edition McMurry Test Bank Fundamentals of General, Organic, and Biological Chemistry, 7e (McMurry) Chapter 1 Matter and Measurements

1) Which of the following is a chemical property?

  • melting point
  • mass
  • flammability
  • volume
  • temperature

Answer: C

Diff: 1

Section: 1.1

2) All of the following are examples of matter except

  • heat.
  • air.
  • water.
  • salt.
  • plants.

Answer: A

Diff: 1

Section: 1.1

3) Which of the following is a physical property?

  • flammability
  • conductivity
  • ability to support combustion
  • corrosiveness
  • inertness

Answer: B

Diff: 1

Section: 1.1

4) Which is an example of matter?

  • electrical current
  • conductivity
  • reactivity
  • plastic
  • anxiety

Answer: D

Diff: 1

Section: 1.1 1 / 4

2

5) Which of the following is a chemical property of aspirin?

  • It does not decompose when protected from moisture.
  • It does not readily dissolve in water.
  • It can be compressed into tablets when mixed with cornstarch.
  • It melts at 135°C.
  • It is a white crystalline solid in pure form at room temperature.

Answer: A

Diff: 1

Section: 1.1

6) Which of the following is a physical change?

  • the rusting of iron
  • the condensation of water vapor
  • the baking of a potato
  • the explosion of nitroglycerin

Answer: B

Diff: 1

Section: 1.1

7) Which statement describes a physical change?

  • winding an alarm clock
  • turning on a flashlight
  • digesting your lunch
  • burning the morning toast
  • lighting a match

Answer: A

Diff: 1

Section: 1.1

8) Which of the following causes a chemical change?

  • winding an alarm clock
  • metabolizing fat
  • slicing a tomato
  • digging a hole
  • pumping gasoline

Answer: B

Diff: 2

Section: 1.1 2 / 4

3

9) A chemist is given an unknown gas sample. Which observation describes a chemical property of the sample?

  • It extinguishes a glowing splint.
  • It has a sharp, stinging odor.
  • It is colorless.
  • Its density is greater than that of air.
  • It weighs 11.2 grams.

Answer: A

Diff: 2

Section: 1.1

10) Which of the following is an example of matter?

  • light
  • clothing
  • forgiveness
  • jealousy
  • wisdom

Answer: B

Diff: 1

Section: 1.2

11) Chemistry is important to the study of which of the following subjects?

  • Geology
  • Biology
  • Astronomy
  • Physics
  • All of these

Answer: E

Diff: 1

Section: 1.1

12) A chemist is given an unknown sample. Which of her observations is not a physical property?

  • The sample is a colorless liquid.
  • The sample has an odor similar to gasoline.
  • The sample is flammable.
  • The sample size is 55 mL.
  • The density of the liquid is 0.789 g/mL.

Answer: C

Diff: 2

Section: 1.1 3 / 4

4

13) Which of the following is a physical property of aspirin?

  • Aspirin can moderate some heart disorders when ingested.
  • Aspirin does not decompose when tightly sealed in a bottle.
  • Aspirin yields carbon dioxide and water vapor when burned.
  • Aspirin can be pressed into tablets when mixed with cornstarch.
  • Aspirin reacts with water to produce salicylic acid and acetic acid.

Answer: D

Diff: 3

Section: 1.1

14) Which best describes the size and shape of a sample of gas?

  • It has definite volume and definite shape.
  • It has definite volume, but shape is determined by the container.
  • Its volume is determined by the container, but it has a definite shape.
  • Volume and shape are both determined by the container.
  • Volume and shape cannot be described.

Answer: D

Diff: 1

Section: 1.2

15) Which term does not describe a conversion between states of matter?

  • condensation
  • evaporation
  • freezing
  • melting
  • mixing

Answer: E

Diff: 1

Section: 1.2

16) 1-butanethiol, one of the compounds giving skunks their distinctive odor, freezes at -115.7°C and boils at 98.5°C. What is its phase at 37°C, the normal body temperature of humans?

  • solid
  • liquid
  • gas
  • a mixture of solid and liquid
  • a mixture of liquid and gas

Answer: B

Diff: 3

Section: 1.2

  • / 4

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: EXAM ELABORATIONS
Added: Aug 29, 2025
Description:

Fundamentals of General Organic and Biological Chemistry with MasteringChemistry 7th Edition McMurry Test Bank Fundamentals of General, Organic, and Biological Chemistry, 7e (McMurry) Chapter 1 Mat...

Get this document $30.00