2023 - 2024 HESI Test Bank - Dental Hygiene Exam

EXAM ELABORATIONS Aug 28, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

2023 - 2024 HESI Test Bank - Dental Hygiene Exam Guaranteed A+ Actual Questions and Answers, Complete 100%

  • Under which classification of gingival diseases and conditions is puberty-

associated gingivitis found?:

Answer:

Plaque-Induced Gingival diseases modified by systemic factors

  • A patient presents with a short, thick lingual frenum that results in limited
  • tongue movement affecting speech. Which is the most likely diagnosis of

this condition?:

Answer:

Ankyloglossia

3. When is tooth eruption complete?:

Answer:

Tooth has made contact with its antagonists in opposing jaw

4. When does mixed dentition begin?:

Answer:

Eruption of first permanent tooth

5. How many succedaneous teeth are in permanent dentition?:

Answer:

20

  • The junction of a buccal and lingual triangular ridge is a transverse ridge.

The oblique ridge of a maxillary molar is an example of a transverse ridge.-:

Answer:

The first statement is true and the second is false

7. Which factor makes aging enamel less susceptible to caries?:

  • / 4

Answer:

Reduced permeability

  • Which groove is the most identifying characteristic of a three-cusp

mandibular second premolar?:

Answer:

Distolingual

9. Which is true regarding the height of contour?:

Answer:

Greatest elevation of tooth either incisocervically or occlusocervically

  • How many primary and permanent teeth are typically present in an eight

yr old child?:

Answer:

14 primary; 10 permanent

11. Which describes the junction of two surfaces of a crown?:

Answer:

line angle

  • Which G.V. Black classification involves the proximal surfaces of anterior

teeth including the incised edge or angle?:

Answer:

IV

13. Which ridge is a unique characteristic of permanent maxillary molars?:

Answer:

-Oblique

  • Which division of the fifth cranial nerve innervates the temporomandibular

joint?: 2 / 4

Answer:

Mandibular

  • Facial paralysis can result from damage to the motor neurons of which

cranial nerve?:

Answer:

VII

16. Which is the target area for the inferior alveolar nerve block?:

Answer:

Mandibular foramen on medial surface of mandible

17. Which salivary gland is encapsulated?:

Answer:

Sublingual

18. Which type of joint is the temporomandibular?:

Answer:

Synovial

  • Which peripheral nervous system and subdivision are responsible for a

shutdown of salivary gland secretion?:

Answer:

autonomic; sympathetic

  • Destroyed enamel cannot reform since the cells that formed it no longer
  • exist. Cavitated enamel can repair itself by the incorporation of calcium and

phosphate ions from saliva?:

Answer:

First statement is true second statement is false

  • / 4
  • Which bacterium is most important in causing the progression of carious

lesions?:

Answer:

Aciduric

22. Anaerobe bacteria:

Answer:

grow only in the absence of oxygen

23. Which bacterial structure interferes with phagocytosis?:

Answer:

capsule

24. Which bacteria grow best in refrigerated conditions?:

Answer:

Psychrophils

25. Endotoxin is a virulence property of:

Answer:

gram-negative bacteria

26. When comparing viruses to bacteria, viruses:

Answer:

enter host cells before they can multiply

27. Which is treated with nystatin?:

Answer:

Candidiasis

  • Which is detected in the blood within two months after successful
  • immunization

  • / 4

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: EXAM ELABORATIONS
Added: Aug 28, 2025
Description:

2023 - 2024 HESI Test Bank - Dental Hygiene Exam Guaranteed A+ Actual Questions and Answers, Complete 100% 1. Under which classification of gingival diseases and conditions is puberty- associated g...

Get this document $30.00