5 Dollar Traffic School 57 questions with complete

Study Guides Aug 2, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

  • | Page
  • Dollar Traffic School| 57 questions| with complete
  • solutions

Question 1: What are some types of vehicle technology

advancements?

CORRECT ANSWER : dashboards, cell phones, navigation

systems, driving techniques, braking systems

Question 2: What is a seat belt pretensioner?

CORRECT ANSWER : Pretensioners automatically tighten the

belt to prevent the individual from jerking forward in a collision or at a sudden stop. You no longer have to pull the adjustable strap to fit your body.

Question 3: Why do traffic laws exist?

CORRECT ANSWER : Traffic laws reduce chaos, keep traffic

moving and give all road users a common understanding of how the road should be used. Most importantly, though, their primary purpose is to keep everyone safe.

Question 4: The reason we have traffic laws is ______.

CORRECT ANSWER : to keep everyone safe.

  • | Page

Question 5: How does minimum insurance work?

CORRECT ANSWER : This type of insurance pays for the

damages done to another person's vehicle or body and only for the amount of the coverage. In other words, if you are at fault for a crash and only have a $15,000 liability policy, your insurance will only pay for $15,000 of the damages done to the other person and their car. Anything more than the $15,000 is your responsibility. Your own medical expenses and car repairs are your own responsibility too.

Question 6: What is the average cost for a severe injury in a

collision?

CORRECT ANSWER : $247,000

Question 7: Why should you be afraid of legal problems after a

collision that was your fault even if you have insurance?

CORRECT ANSWER : Even if you have insurance, the other

driver can sue you for negligence and win. If someone dies because of the collision, the victim's family can sue you for wrongful death. The cost of a collision can be more than the insurance coverage (especially minimum insurance).

  • | Page

Question 8: What does the US Department of Transportation list

as the most likely cause of collisions?

CORRECT ANSWER: alcohol and drugs (most common),

distracted driving, sleepy drivers, speeding (primary factor in 29% of fatal and injury collisions - reported by the CHP)

Question 9: What is the purpose of the DMV point system?

CORRECT ANSWER : The DMV point system, called NOTS,

was designed to keep track of drivers' offenses so they can suspend or revoke a license if needed. If you can't follow the rules of driving safely, you will lose your privilege to drive.

Question 10: How much does a DUI cost over ten years?

CORRECT ANSWER : DUIs are also very expensive offenses.

The trial and attorney fees could range between $5,000 to $8,000 and more. Fines and penalties on average cost about $4,000. And of course, your insurance rates will skyrocket. Over the course of ten years you could be paying an extra $20,000 to $30,000 for car insurance. Over a ten-year period, all of these expenses could add up to over $40,000!

Question 11: A pedestrian with a white cane ______.

  • | Page

CORRECT ANSWER : is blind and should always be given the

right-of-way. Blind or partially blind pedestrians always have the right-of-way. These people can be identified by their white canes or seeing eye dogs.

Question 12: What can a pedestrian do if there is no sidewalk?

CORRECT ANSWER : By law, if you are walking in an area

outside of a business or residential district and there are no sidewalks, you are required to walk facing traffic on the left hand side of the road. The only exception to this law is if you have no safe place to cross the street to get to the left side then you may walk on the right side of the road with traffic.

Question 13: For safety reasons anytime there are no sidewalks

it is best to ______.

CORRECT ANSWER : For safety reasons anytime there are no

sidewalks it is best to walk in the direction facing traffic even if you are within a business or residential district. It's only by facing the cars that you can ensure that drivers see you.

Question 14: Pedestrians with white canes and seeing eye dogs

should always ______.

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 2, 2025
Description:

5 Dollar Traffic School| 57 questions| with complete solutions Question 1: What are some types of vehicle technology advancements? CORRECT ANSWER : dashboards, cell phones, navigation systems, driv...

Get this document $30.00