- | Page
ALPP CLC EXAM CERTIFIED
LACTATION COUNSELOR
REAL/AUTHENTIC PROCT ORED
EXAM COMPLETE 3 VERS IONS
EXAM EACH 100 QUESTIONS
GRADED A+ (300 QUESTIONS)
Question 1: What is the recognition of breastfeeding as a
public health priority?
CORRECT ANSWER : Has been recognized as a public
health priority in tropical climates since the 1930's, but not until the 1990's in the US
Question 2: What are the costs to prevent needless deaths
related to breastfeeding?
CORRECT ANSWER : Less than $6 billion/year
worldwide
Question 3: What is the impact of suboptimal
breastfeeding?
- | Page
CORRECT ANSWER : Accounts for more than 3,340
maternal and child deaths a year, 80% are maternal
Question 4: What are the health benefits of nursing a baby
for a year or more?
CORRECT ANSWER : Decreases by 10-15% the risk of
developing hypertension, diabetes, hyperlipidemia, and cardiovascular disease
Question 5: What are the health risks for women who do
not breastfeed?
CORRECT ANSWER : Are at greater risk for
myocardial infarction and aspects of metabolic syndrome; are at a greater risk of breast, endometrial, and ovarian cancer
Question 6: What are the WHO and UNICEF three
strategies for increased breastfeeding?
CORRECT ANSWER : For increased breastfeeding
initiation and duration in every country: promotion,
protection, and support
- | Page
Question 7: What is breastfeeding promotion?
CORRECT ANSWER : Focuses on advantages of
breastfeeding on a personal, community, country, or global level
Question 8: What is breastfeeding protection?
CORRECT ANSWER : Focuses on government,
manufacturer, and social responsibility to assure breastfeeding's ability to compete with commercial interests; includes addressing improper marketing practices; the AAP advises not to provide formula, company gift bags, and industry-authored handouts; in the US, state and local breastfeeding legislation addresses breastfeeding in public, employment issues, jury duty, family law, mothers in prison, etc.
Question 9: What is breastfeeding support?
CORRECT ANSWER : Focuses on the interaction of
"helpers" with family as well as program development and implementation
- | Page
Question 10: What is the role of community expertise in
breastfeeding?
CORRECT ANSWER : Variety of community expertise
is needed to promote, protect, and support breastfeeding
Question 11: What are international models for
breastfeeding?
CORRECT ANSWER : For integrating breastfeeding
promotion, protection, and support as well as balancing technical information, programs, and protocols
Question 12: What is a CLC?
CORRECT ANSWER : Nationally recognized
designation awarded by the ALPP to those who are exam eligible and pass the exam; have competency verified
Question 13: Who are CLCs and IBCLCs?
CORRECT ANSWER : Health professionals who
provide lactation support