APHY 101 MIDTERM EXA M

Study Guides Aug 18, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

  • | Page

APHY 101 MIDTERM EXA M

LATEST QUESTIONS AND

CORRECT ANSWER S IVY TECH

COMMUNITY COLLEGE

INDIANAPOIS

Question 1: What is the difference between the study of

Anatomy and the study of Physiology?

CORRECT ANSWER : Anatomy is the study of

structure of body parts/Physiology is the study of function of body parts

Question 2: What are the levels of organization of life,

and how are they defined?

CORRECT ANSWER : Organelles, cells, tissues,

organs, and organ systems

Question 3: What is metabolism?

CORRECT ANSWER : The sum of all physical and

chemical events that obtain, release, and utilize energy

  • | Page

Question 4: What is homeostasis, and how does a

homeostatic mechanism maintain it?

CORRECT ANSWER : The body's maintenance of a

stable internal environment. Depends on normal concentrations of water, nutrients, and oxygen, and normal body temperature and pressure

Question 5: What is meant by negative feedback, and how

does it affect homeostatic mechanisms?

CORRECT ANSWER : Works to correct a deviation

from a set point (Tries to get back to the set point/normal)

Question 6: What is the structure of a serous membrane?

CORRECT ANSWER : Smooth membrane consisting of

  • layers of epithelial cells which secrete serous fluid

Question 7: What are signs of aging at the cellular level?

CORRECT ANSWER : Impaired cell division and the

ability to break down and recycle worn cell parts

  • | Page

Question 8: What is meant by anatomical position?

CORRECT ANSWER : Universal body position: Standing erect, facing forward, upper limbs at the sides, palms facing forward and thumbs out

Question 9: Why is chemistry an important part of the

study of Physiology?

CORRECT ANSWER : Body functions depend on

cellular functions that, in turn, result from chemical changes

Question 10: What is an atom?

CORRECT ANSWER : The smallest unit of matter that

defines the chemical elements

Question 11: What is an element?

CORRECT ANSWER: Fundamental substances in

which all matter is composed of

Question 12: What is a molecule?

  • | Page

CORRECT ANSWER : 2 or more atoms may combine

to form a molecule

Question 13: What is a compound?

CORRECT ANSWER : A substance made from two or

more elements chemically combined

Question 14: What are the bulk elements of the body?

CORRECT ANSWER : Carbon, Hydrogen, Oxygen,

Nitrogen, Sulfur, and Phosphorus

Question 15: What do the atomic number and atomic

weight of an atom represent?

CORRECT ANSWER : Atomic Number is the number

of protons in the atoms of a particular element/Atomic Weight is the number of protons plus the number of neutrons in each of an element's atoms

Question 16: What is an ion, and how is it indicated in a

molecular formula?

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 18, 2025
Description:

APHY 101 MIDTERM EXA M LATEST QUESTIONS AND CORRECT ANSWER S IVY TECH COMMUNITY COLLEGE INDIANAPOIS Question 1: What is the difference between the study of Anatomy and the study of Physiology? CORR...

Get this document $30.00