Approach 4th Edition Test Bank

EXAM ELABORATIONS Aug 29, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

Pharmacotherapeutics For Advanced Practice A Practical Approach 4th Edition Test Bank Chapter 1 Issues for the Practitioner in Drug Therapy

MULTIPLE CHOICE

1. Nurse practitioner prescriptive authority is regulated by:

  • The National Council of State Boards of Nursing
  • The U.S. Drug Enforcement Administration
  • The State Board of Nursing for each state
  • The State Board of Pharmacy

ANS: C PTS: 1

2. Physician Assistant (PA) prescriptive authority is regulated by:

  • The National Council of State Boards of Nursing
  • The U.S. Drug Enforcement Administration
  • The State Board of Nursing
  • The State Board of Medical Examiners

ANS: D PTS: 1

3. Clinical judgment in prescribing includes:

  • Factoring in the cost to the patient of the medication prescribed
  • Always prescribing the newest medication available for the disease process
  • Handing out drug samples to poor patients
  • Prescribing all generic medications to cut costs

ANS: A PTS: 1

4. Criteria for choosing an effective drug for a disorder include:

  • Asking the patient what drug they think would work best for them
  • Consulting nationally recognized guidelines for disease management
  • Prescribing medications that are available as samples before writing a prescription
  • Following U.S. Drug Enforcement Administration (DEA) guidelines for
  • prescribing

ANS: B PTS: 1

5. Nurse practitioner practice may thrive under health-care reform due to:

  • The demonstrated ability of nurse practitioners to control costs and improve patient
  • outcomes

  • The fact that nurse practitioners will be able to practice independently
  • The fact that nurse practitioners will have full reimbursement under health-care
  • reform

  • The ability to shift accountability for Medicaid to the state level

ANS: A PTS: 1 1 / 4

Chapter 2.Pharmacokinetic Basis of Therapeutics and Pharmacodynamic

MULTIPLE CHOICE

  • A patient’s nutritional intake and lab work reflects hypoalbuminemia. This is critical to

prescribing because:

  • Distribution of drugs to target tissue may be affected
  • The solubility of the drug will not match the site of absorption
  • There will be less free drug available to generate an effect
  • Drugs bound to albumin are readily excreted by the kidney

ANS: A PTS: 1

2. Drugs that have a significant first-pass effect:

  • Must be given by the enteral (oral) route only
  • Bypass the hepatic circulation
  • Are rapidly metabolized by the liver and may have little if any desired action
  • Are converted by the liver to more active and fat-soluble forms

ANS: C PTS: 1

3. The route of excretion of a volatile drug will likely be:

  • The kidneys
  • The lungs
  • The bile and feces
  • The skin

ANS: B PTS: 1

  • Medroxyprogesterone (Depo Provera) is prescribed IM to create a storage reservoir of the

drug. Storage reservoirs:

  • Assure that the drug will reach its intended target tissue
  • Are the reason for giving loading doses
  • Increase the length of time a drug is available and active
  • Are most common in collagen tissues

ANS: C PTS: 1

  • The NP chooses to give cephalexin every 8 hours based on knowledge of the drug’s:
  • Propensity to go to the target receptor
  • Biological half-life
  • Pharmacodynamics
  • Safety and side effects

ANS: B PTS: 1

  • Azithromycin dosing requires the first day’s dose be twice those of the other 4 days of the

prescription. This is considered a loading dose. A loading dose:

  • Rapidly achieves drug levels in the therapeutic range
  • Requires four to five half-lives to attain
  • Is influenced by renal function 2 / 4
  • Is directly related to the drug circulating to the target tissues

ANS: A PTS: 1

  • The point in time on the drug concentration curve that indicates the first sign of a therapeutic

effect is the:

  • Minimum adverse effect level
  • Peak of action
  • Onset of action
  • Therapeutic range

ANS: C PTS: 1

8. Phenytoin requires a trough level be drawn. Peak and trough levels are done:

  • When the drug has a wide therapeutic range
  • When the drug will be administered for a short time only
  • When there is a high correlation between the dose and saturation of receptor sites
  • To determine if a drug is in the therapeutic range

ANS: D PTS: 1

  • A laboratory result indicates the peak level for a drug is above the minimum toxic

concentration. This means that the:

  • Concentration will produce therapeutic effects
  • Concentration will produce an adverse response
  • Time between doses must be shortened
  • Duration of action of the drug is too long

ANS: B PTS: 1

  • Drugs that are receptor agonists may demonstrate what property?
  • Irreversible binding to the drug receptor site
  • Up-regulation with chronic use
  • Desensitization or down-regulation with continuous use
  • Inverse relationship between drug concentration and drug action

ANS: C PTS: 1

11. Drugs that are receptor antagonists, such as beta blockers, may cause:

  • Down-regulation of the drug receptor
  • An exaggerated response if abruptly discontinued
  • Partial blockade of the effects of agonist drugs
  • An exaggerated response to competitive drug agonists

ANS: B PTS: 1

12. Factors that affect gastric drug absorption include:

  • Liver enzyme activity
  • Protein-binding properties of the drug molecule
  • Lipid solubility of the drug
  • Ability to chew and swallow

ANS: C PTS: 1 3 / 4

13. Drugs administered via intravenous (IV) route:

  • Need to be lipid soluble in order to be easily absorbed
  • Begin distribution into the body immediately
  • Are easily absorbed if they are nonionized
  • May use pinocytosis to be absorbed

ANS: B PTS: 1

  • When a medication is added to a regimen for a synergistic effect, the combined effect of the

drugs is:

  • The sum of the effects of each drug individually
  • Greater than the sum of the effects of each drug individually
  • Less than the effect of each drug individually
  • Not predictable, as it varies with each individual

ANS: B PTS: 1

  • Which of the following statements about bioavailability is true?
  • Bioavailability issues are especially important for drugs with narrow therapeutic
  • ranges or sustained release mechanisms.

  • All brands of a drug have the same bioavailability.
  • Drugs that are administered more than once a day have greater bioavailability than
  • drugs given once daily.

  • Combining an active drug with an inert substance does not affect bioavailability.

ANS: A PTS: 1

  • Which of the following statements about the major distribution barriers (blood-brain or fetal-
  • placental) is true?

  • Water soluble and ionized drugs cross these barriers rapidly.
  • The blood-brain barrier slows the entry of many drugs into and from brain cells.
  • The fetal-placental barrier protects the fetus from drugs taken by the mother.
  • Lipid soluble drugs do not pass these barriers and are safe for pregnant women.

ANS: B PTS: 1

  • Drugs are metabolized mainly by the liver via Phase I or Phase II reactions. The purpose of

both of these types of reactions is to:

  • Inactivate prodrugs before they can be activated by target tissues
  • Change the drugs so they can cross plasma membranes
  • Change drug molecules to a form that an excretory organ can excrete
  • Make these drugs more ionized and polar to facilitate excretion

ANS: C PTS: 1

18. Once they have been metabolized by the liver, the metabolites may be:

  • More active than the parent drug
  • Less active than the parent drug
  • Totally “deactivated” so that they are excreted without any effect
  • All of the above
  • ANS: D PTS: 1

  • / 4

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: EXAM ELABORATIONS
Added: Aug 29, 2025
Description:

Pharmacotherapeutics For Advanced Practice A Practical Approach 4th Edition Test Bank Chapter 1 Issues for the Practitioner in Drug Therapy MULTIPLE CHOICE 1. Nurse practitioner prescriptive author...

Get this document $30.00