ATP CTP Course - Final Test Questions And Answers
Question 1: Which of the following statements regarding
energy is true?
CORRECT ANSWER : d. Kinetic energy can be traded for
potential energy, and potential energy can be traded for kinetic energy
Question 2: The objective in maneuvering the airplane is to
manage energy so that:
CORRECT ANSWER: d. All of the above
Question 3: What is the effect on total drag if airspeed slows
below L/D Max?
CORRECT ANSWER : c. Drag increases because of
increased induced drag.
Question 4: A jet pilot flying at L/D Max will obtain best:
CORRECT ANSWER: b. Endurance
Question 5: When a jet aircraft is flown at the appropriate
airspeed for maximum range, which type of drag predominates?
CORRECT ANSWER : a. Parasite
Question 6: While already at high speed, what happens if
Mach is allowed to increase?
CORRECT ANSWER : d. All of the above
Question 7: What is the result of a shock-induced separation
of airflow occurring symmetrically near the wing root of a swept wing aircraft?
CORRECT ANSWER : c. A severe moment of "Mach tuck"
Question 8: The speed of sound generally decreases with
increasing altitude. This occurs because:
CORRECT ANSWER : a. The air temperature decreases.
Question 9: Critical Mach number can be defined as:
CORRECT ANSWER : c. The speed of an aircraft in which
airflow over any member of the aircraft or structure first reaches, but doesn't exceed Mach 1.0.
Question 10: Stability in the vertical axis tends to drive the
sideslip angle toward zero. The most dynamic stability about
the vertical axis on modern jet transports is from:
CORRECT ANSWER : c. An active stability augmentation
system / yaw damper.
Question 11: Swept wings cause a significant:
CORRECT ANSWER : b. Reduction in effectiveness of flaps.
Question 12: Why is convergence of Stall AOA and Mmo
hazardous?
CORRECT ANSWER : d. All of the above
Question 13: To maintain altitude in a banked turn, the lift
produced by the airplane must be:
CORRECT ANSWER : a. Greater than the airplane weight,
and the amount is a function of bank angle.