Biology 12th Edition Raven Test Bank

EXAM ELABORATIONS Aug 29, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

Biology 12th Edition Raven Test Bank Chapter 1 The Science of Biology

1) Science is subdivided into specific areas of study termed disciplines. These divisions are artificial but are helpful to narrow the massive scope of scientific knowledge to a manageable amount. Given what you know about each, which scientific division is likely to present the best answer to a question about how fluid dynamics affect blood pressure in mammals?

  • Biochemistry – study of chemical reactions needed for life function, usually at the cellular
  • level.

  • Bioinformatics – use of technology to study and store biological data
  • Biophysics – study of biological processes through physics
  • Biology – study of life

Answer: C

Explanation: Clarify Question

• What is the key concept addressed by the question? The question is about the differences between different divisions of biological research.• What type of thinking is required? This question is asking for you to apply your understanding to identify which areas of research would focus on the movement of fluids.• What key words does the question contain and what do they mean?

  • Fluid dynamics refers to the physics of how fluids (liquids) move.

Gather Content • What do you know about different div Nis Uio Rn Ss INo Gf Tb Bio .Clo Og My?How does it relate to the question?

  • Bioinformatics is the study of biological data like sequences using computers
  • Biology is a very broad area of research covering all areas of the study of life
  • Biochemistry is the study of biological molecules smaller than a cell
  • Biophysics is the study of how biological molecules move using the laws of physics

Consider Possibilities • What other information is related to the question? Which information is most useful?• In which disciplines are the properties of fluids likely to be studied?

  • The study of the movement of fluids like blood are not sequence or structural data and not
  • biological molecules, thus bioinformatics and biochemistry are not good answers.

  • Biology is a very broad heading, and not the best answer.

Choose Answer • Given what you now know, what information and/or problem solving approach is most likely to produce the correct answer?The best answer is biophysics because the movement of fluids are well described using the laws of physics.

Reflect on Process • Did your problem-solving process lead you to the correct answer? If not, where did the process break down or lead you astray? How can you revise your approach to produce a more desirable result?

  • This question asked you to apply the definitions different areas of biology to determine
  • which might study fluid dynamics. If you got the correct answer, great job! If you got an 1 / 4

incorrect answer, where did the process break down? Did you think that fluid dynamics were part of a cell or represented by large data sets? Did you not know that the movement of fluids was an area of study in physics?

Section: 01.01

Topic: The Science of Life

Bloom's: 3. Apply (Socratic Feedback)

LO: 01.01.01 Compare biology to other natural sciences.

Accessibility: Keyboard Navigation

2) Based on hierarchical levels of biological organization, which of these choices represents the broadest level?

  • Endocrine system
  • 3 toed sloths
  • School of piranhas
  • Amazon Basin
  • Jaguars, giant anteaters, macaws, capybaras

Answer: D

Section: 01.01

Topic: The Science of Life

Bloom's: 3. Apply (Socratic Feedback)

LO: 01.01.03 Characterize the hierarchical organization of living systems.

Accessibility: Keyboard Navigation

3) Experiments are carried out to test a hypothesis by changing one variable at a time and including an unchanged variable termed a(n) .

  • experimental variable
  • altered variable
  • control
  • stable variable

Answer: C

Section: 01.02

Topic: The Nature of Science

Bloom's: 1. Remember

LO: 01.02.02 Demonstrate how to formulate and test a hypothesis.

Accessibility: Keyboard Navigation 2 / 4

4) The method of reasoning that uses construction of general principles by careful examination

of many specific cases is called:

  • deductive reasoning.
  • theoretical reasoning.
  • hypothetical reasoning.
  • inductive reasoning.
  • experimental reasoning.

Answer: D

Section: 01.02

Topic: The Nature of Science

Bloom's: 1. Remember

LO: 01.02.01 Compare the different types of reasoning used by biologists.

Accessibility: Keyboard Navigation

5) Dr. Ratard was trying to determine the cause of a mysterious epidemic affecting fish in the gulf of New Mexico. His proposal that the deaths were caused by an organism called a protist is considered a(n) _

  • experiment.
  • hypothesis.
  • conclusion.
  • theory.
  • data set.

Answer: B

Section: 01.02

Topic: The Nature of Science

Bloom's: 2. Understand

LO: 01.02.02 Demonstrate how to formulate and test a hypothesis.

Accessibility: Keyboard Navigation

6) After Darwin concluded his voyage on the Beagle, he proposed that the process of natural

selection was a mechanism for:

  • artificial selection.
  • evolution.
  • sexual selection.
  • speciation.
  • overpopulation of finches on the Galapagos Islands.

Answer: B

Section: 01.03

Topic: An Example of Scientific Inquiry: Darwin and Evolution

Bloom's: 1. Remember

LO: 01.03.01 Examine Darwin's theory of evolution by natural selection as a scientific theory.

Accessibility: Keyboard Navigation 3 / 4

7) A scientific theory is:

  • a suggested explanation that accounts for observations.
  • a way to organize how we think about a problem.
  • a concept that is supported by experimental evidence that explains the facts in an area of
  • study.

  • a way to understand a complex system by reducing it to its working parts.

Answer: C

Section: 01.02

Topic: The Nature of Science

Bloom's: 1. Remember

LO: 01.02.02 Demonstrate how to formulate and test a hypothesis.

Accessibility: Keyboard Navigation

8) What common life characteristic would cells from a daisy, bacteria, and a dog all have?

A) DNA

  • cell walls
  • organs
  • ability to conduct photosynthesis

Answer: A

Section: 01.01

Topic: The Science of Life

Bloom's: 2. Understand

LO: 01.01.02 Describe the characteristics of living systems.

Accessibility: Keyboard Navigation

9) A yellow jacket, an insect in the order Hymenoptera, stung me. A wasp, an insect in Hymenoptera, stung me. A hornet, an insect in Hymenoptera, stung me. I see a pattern. All insects in this order must have stingers. What type of reasoning does this represent?

  • inductive reasoning
  • deductive reasoning
  • reductionism
  • comparative reasoning

Answer: A

Section: 01.02

Topic: The Nature of Science

Bloom's: 2. Understand

LO: 01.02.01 Compare the different types of reasoning used by biologists.

Accessibility: Keyboard Navigation

  • / 4

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: EXAM ELABORATIONS
Added: Aug 29, 2025
Description:

Biology 12th Edition Raven Test Bank Chapter 1 The Science of Biology 1) Science is subdivided into specific areas of study termed disciplines. These divisions are artificial but are helpful to nar...

Get this document $30.00