Bryant Test Bank - Bryant Test Bank Bryant: Pharmacology for Healt...

EXAM ELABORATIONS Aug 29, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

Pharmacology for Health Professionals 5th Edition Bryant Test Bank

Bryant: Pharmacology for Health Professionals, 5th Edition

Chapter 1: Drugs and Medicines

Test Bank

MULTIPLE CHOICE

1. The definition of pharmacology is:

  • The study of the formulation of drugs
  • The study of farming techniques
  • The study of drugs including their source, nature, actions and effects in living
  • systems

  • The study of pharmacy (the preparation and development of drugs)

ANS: C

Pharmacology is the study of how substances, such as drugs, affect human physiology and pathology.

2. Useful drugs have the following important attributes:

  • Affinity, toxicity and specN
  • ifiU cR ity

  • Potency, selectivity and specificity
  • Potency, toxicity and efficacy
  • D Toxicity, efficacy and formulation

ANS: B

A useful drug will exhibit therapeutic effects at lower concentrations and have a narrow range of actions on particular receptors. These attributes decrease the incidence of adverse effects.

3. Potency refers to:

  • A drug’s ability to produce an effect
  • The narrowness of a drug’s range of actions
  • The amount of drug required to produce an effect
  • A drug’s ability to produce adverse reactions

ANS: C

If a dose of one drug exhibits a greater effect compared with the same dose of a similar drug, this indicates that the drug has high potency.

  • / 4

4. In Greek civilisations medical care was characterised by:

  • A The introduction of hospitals and hospices
  • The belief that diseases result from natural causes
  • The belief that diseases could be cured with specific remedies
  • Deliberate clinical testing of drugs for their action

ANS: B

This idea was advanced by Hippocrates in the 5th century BC. By studying natural laws, one can make a diagnosis of an illness.

5. A drug from both human and animal sources is:

  • Papaver somniferum (morphine)
  • Iodine
  • Insulin
  • Eucalyptus oil

ANS: C

Insulin is derived from human pancreatic cells, recombinant techniques and from animals such as cows (bovine insulin).

6. The approved (generic) name of a drug is:

  • A name that is protected by copyright
  • A precise description of the drug’s chemical composition and molecular structure
  • The name used to market the drug
  • The official drug name assigned by the manufacturer and approved by the local
  • regulatory authority

ANS: D

It is a shorter name, derived from the chemical name and listed in official compendiums.

7. A pharmacologically active compound derived from non-plant material is:

  • Mineralocorticoid
  • Glycoside
  • Alkaloid
  • Phenol

ANS: A

Mineralocorticoids are synthesised in the adrenal cortex of the mammalian kidney. 2 / 4

Test Bank 1-3

8. Drugs are classified by all of the following methods, EXCEPT:

  • Clinical use
  • Chemical formula
  • Manufacturer
  • Mechanism of action

ANS: C

Drugs are not classified according to their manufacturer or the manufacturing process.

9. Over-the-counter drugs are available:

  • In general stores and supermarkets
  • From a pharmacy assistant
  • With a prescription
  • In pharmacies, supermarkets and general stores

ANS: D

OTC drugs are available from all three sources and do not require a prescription.

  • An information source that proNvUidReSs IdaNtaGaTbBou.tCspOeMcific drugs relevant to a particular

country is:

  • Pharmacopoeia
  • Compendium
  • Encyclopaedia
  • Formulary

ANS: A

Pharmacopoeias are specific to a country, for example, the British Pharmacopoeia.Encyclopaedias and compendiums contain information about drugs available worldwide.Formularies contain information about pharmaceutical processes. 3 / 4

Bryant: Pharmacology for Health Professionals, 5th Edition

Chapter 2: Legal, Clinical and Ethical Foundations of Pharmacotherapy

Test Bank

MULTIPLE CHOICE

  • The most highly valued evidence in 'evidence-based medicine' (EBM) involves the

use of:

  • Results from animal studies
  • Results from randomised controlled clinical trials
  • Results from case series
  • Results from anecdotal evidence

ANS: B

Meta-analyses systematically review all relevant results from randomised controlled clinical trials (RCCT) and are considered to be the ‘gold standard’ of evidence.

2. The role of the Therapeutic Goods Administration (TGA) in Australia is to:

  • Register all drugs that are N
  • imU pR oS rteI dN iG ntT

  • B
  • A.usC trO aM lia

  • Subsidise drugs considered essential to optimum health care
  • Instigate clinical trials of drugs
  • Register drugs according to quality, safety, efficacy and cost effectiveness

ANS: D

Any drug for which a clinical claim is made must be registered by the TGA.

3. One of the descriptions of the quality use of medicines (QUM) is the use of:

  • Subsidised medicines only
  • Medicines safely and effectively
  • Alternative and prescription medicines concurrently
  • Medicines that have undergone randomised clinical trials only

ANS: B

The quality use of medicines (QUM) involves rationalising government policies and ensuring that medicines are used safely and effectively.

  • / 4

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: EXAM ELABORATIONS
Added: Aug 29, 2025
Description:

Pharmacology for Health Professionals 5th Edition Bryant Test Bank Bryant: Pharmacology for Health Professionals, 5th Edition Chapter 1: Drugs and Medicines Test Bank MULTIPLE CHOICE 1. The definit...

Get this document $30.00