Campbell Biology in Focus 3rd Edition Urry Test Bank

EXAM ELABORATIONS Aug 29, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

Campbell Biology in Focus 3rd Edition Urry Test Bank Campbell Biology in Focus (Urry)

Chapter 1 Introduction: Evolution and the Foundations of Biology

1.1 Multiple-Choice Questions

1) A localized group of organisms that belong to the same species is called a

  • biosystem.
  • community.
  • population.
  • ecosystem.
  • family.

Answer: C

Topic: Concept 1.1

Skill: Knowledge/Comprehension

Learning Outcome: 1.1

2) Organisms interact with their environments, exchanging matter and energy. For example, plant chloroplasts convert the energy of sunlight to

  • the energy of motion.
  • carbon dioxide and water.
  • chemical energy.
  • oxygen.
  • kinetic energy.

Answer: C

Topic: Concept 1.1

Skill: Knowledge/Comprehension

Learning Outcome: 1.1

3) The main source of energy for producers in an ecosystem is

  • light energy.
  • kinetic energy.
  • thermal energy.
  • chemical energy.

E) ATP.

Answer: A

Topic: Concept 1.1

Skill: Knowledge/Comprehension

Learning Outcome: 1.1

2

4) Which of the following types of cells utilize deoxyribonucleic acid (DNA) as their genetic material but do not have their DNA encased within a nuclear envelope?

  • animal
  • plant
  • archaea
  • fungi
  • protists

Answer: C 1 / 4

Topic: Concept 1.1

Skill: Application/Analysis

Learning Outcome: 1.1

5) To understand the chemical basis of inheritance, we must understand the molecular structure of DNA. This is an example of the application of which concept to the study of biology?

  • evolution
  • emergent properties
  • reductionism
  • the cell theory
  • feedback regulation

Answer: C

Topic: Concept 1.1

Skill: Application/Analysis

Learning Outcome: 1.1

6) Prokaryotes are classified as belonging to two different domains. What are the domains?

  • Bacteria and Eukarya
  • Archaea and Monera
  • Eukarya and Monera
  • Bacteria and Protista
  • Bacteria and Archaea

Answer: E

Topic: Concept 1.2

Skill: Knowledge/Comprehension

Learning Outcome: 1.2

7) A water sample from a hot thermal vent contained a single-celled organism that had a cell wall but lacked a nucleus. What is its most likely classification?

  • Eukarya
  • Archaea
  • Animalia
  • Protista
  • Fungi

Answer: B

Topic: Concept 1.2

Skill: Application/Analysis

Learning Outcome: 1.2

3

8) An organism has been isolated from decomposing organic matter. This organism has a cell wall but no chloroplasts. How would you classify this organism?

  • domain Bacteria, kingdom Prokaryota
  • domain Archaea, kingdom Bacteria
  • domain Eukarya, kingdom Plantae
  • domain Eukarya, kingdom Protista
  • domain Eukarya, kingdom Fungi

Answer: E

Topic: Concept 1.2

Skill: Application/Analysis

Learning Outcome: 1.2 2 / 4

9) Which of these provides evidence of the common ancestry of all life?

  • ubiquitous use of catalysts by living systems
  • near universality of the genetic code
  • structure of the nucleus
  • structure of cilia
  • structure of chloroplasts

Answer: B

Topic: Concept 1.2

Skill: Application/Analysis

Learning Outcome: 1.2

10) Which of the following is (are) true of natural selection?

  • It requires genetic variation.
  • It results in descent with modification.
  • It involves differential reproductive success.
  • It results in descent with modification and involves differential reproductive success.
  • It requires genetic variation, results in descent with modification, and involves differential
  • reproductive success.

Answer: E

Topic: Concept 1.2

Skill: Knowledge/Comprehension

Learning Outcome: 1.2

11) Charles Darwin proposed a mechanism for descent with modification that stated that organisms of a particular species are adapted to their environment when they possess

  • non-heritable traits that enhance their survival in the local environment.
  • non-heritable traits that enhance their reproductive success in the local environment.
  • non-heritable traits that enhance their survival and reproductive success in the local
  • environment.

  • heritable traits that enhance their survival and reproductive success in the local environment.
  • heritable traits that decrease their survival and reproductive success in the local environment.

Answer: D

Topic: Concept 1.2

Skill: Knowledge/Comprehension

Learning Outcome: 1.2

4

12) Which of these individuals is likely to be most successful in an evolutionary sense?

  • a reproductively sterile individual who never falls ill
  • an organism that dies after five days of life but leaves 10 offspring, all of whom survive to
  • reproduce

  • a male who mates with 20 females and fathers one offspring
  • an organism that lives 100 years and leaves two offspring, both of whom survive to reproduce
  • a female who mates with 20 males and produces one offspring that lives to reproduce

Answer: B

Topic: Concept 1.2

Skill: Application/Analysis

Learning Outcome: 1.2

13) Through time, the lineage that led to modern whales shows a change from four-limbed land 3 / 4

animals to aquatic animals with two limbs that function as flippers. This change is best explained by

  • natural philosophy.
  • reductionism.
  • the hierarchy of the biological organization of life.
  • natural selection.
  • feedback inhibition.

Answer: D

Topic: Concept 1.2

Skill: Application/Analysis

Learning Outcome: 1.2

14) Which of the following best describes what occurred after the publication of Charles Darwin's On the Origin of Species?

  • The book received little attention except from a small scientific community.
  • The book was banned from schools.
  • The book was widely discussed and disseminated.
  • The book's authorship was disputed.
  • The book was discredited by most scientists.

Answer: C

Topic: Concept 1.2

Skill: Knowledge/Comprehension

Learning Outcome: 1.2

5

15) Why is Darwin considered original in his thinking?

  • He provided examples of organisms that had evolved over time.
  • He demonstrated that evolution is continuing to occur now.
  • He described the relationship between genes and evolution.
  • He proposed the mechanism that explains how evolution takes place.
  • He observed that organisms produce large numbers of offspring.

Answer: D

Topic: Concept 1.2

Skill: Knowledge/Comprehension

Learning Outcome: 1.2

16) Darwin's finches, collected from the Galápagos Islands, illustrate which of the following?

  • mutation frequency
  • ancestors from different regions
  • adaptive radiation
  • vestigial anatomic structures
  • the accuracy of the fossil record

Answer: C

Topic: Concept 1.2

Skill: Knowledge/Comprehension

Learning Outcome: 1.2

17) What is the major distinguishing characteristic of fungi?

  • gaining nutrition through ingestion
  • being sedentary
  • being prokaryotic
  • / 4

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: EXAM ELABORATIONS
Added: Aug 29, 2025
Description:

Campbell Biology in Focus 3rd Edition Urry Test Bank Campbell Biology in Focus (Urry) Chapter 1 Introduction: Evolution and the Foundations of Biology 1.1 Multiple-Choice Questions 1) A localized g...

Get this document $30.00