CERTIFICATION EXAM WITH

Study Guides Aug 17, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

  • | Page

NHA PHLEBOTOMY

CERTIFICATION EXAM WITH

100% CORRECT ANSWERS

Question 1: A phlebotomist has a requisition to draw

blood on a patient who has severe Downs' Syndrome.Which of the following steps should the phlebotomist take?

CORRECT ANSWER: Speak with the patient's guardian

before performing the venipuncture to ensure the explanation is understood

Question 2: Which of the following procedural steps for a

finger stick should the phlebotomist do first?

CORRECT ANSWER: Confirm the correct identity of the

patient

Question 3: A phlebotomist is drawing blood from a

patient and observes red spots. Which of the following is an appropriate action for the phlebotomist to take?

CORRECT ANSWER: Apply pressure after collecting

the specimen. The development of petechiae is a sign of

  • | Page

reduced platelet function and carries an increased risk of bleeding.

Question 4: Which of the following is appropriate to use

when collecting for a chemistry test that requires serum?

CORRECT ANSWER: SST

Question 5: A phlebotomist working in a fertility clinic

draws blood from a patient who also must submit a semen sample for analysis. Which of the following should the phlebotomist tell the patient?

CORRECT ANSWER: "As soon as you collect the

specimen, keep it next to your body. We will need to submit it right away for testing." Semen samples for fertility must be delivered to the laboratory within 2 hr of collection and kept at body temperature.

Question 6: Which of the following test results are

affected when povidone iodine is used to cleanse the site for a dermal puncture?

CORRECT ANSWER: Potassium

  • | Page

Question 7: Blood cultures have been ordered on a patient

in the intensive care unit. The nurse calls the phlebotomist to bring the appropriate materials. Which of the following should the phlebotomist bring?

CORRECT ANSWER: An aerobic and an anaerobic

bottle

Question 8: When a phlebotomist is distributing

laboratory results to ordering physicians, which results have priority?

CORRECT ANSWER: Pre-surgical test results are a

priority to report, because the results may alter how or if a surgery is performed.

Question 9: Which of the following can cause a

hemolyzed specimen?

CORRECT ANSWER: Shaking the collection tube

vigorously. This will cause the red blood cells to rupture, causing hemolysis.

  • | Page

Question 10: Which of the following is an example of the

acceptable reporting of routine lab results?

CORRECT ANSWER: Send the results to the physician

in a marked envelope.

Question 11: Before the phlebotomist performs a

venipuncture, the patient warns the he is HIV positive.According to OSHA regulations, after donning gloves, the phlebotomist should...

CORRECT ANSWER: perform the venipuncture as

normal per OSHA regulations.

Question 12: Which of the following is an appropriate

cleanser for cleansing around the urinary meatus in a clean-catch urine collection?

CORRECT ANSWER: Benzalkonium chloride

Question 13: The phlebotomist should use a tube with

which of the following anticoagulants to collect a PT/PTT test?

CORRECT ANSWER: Sodium citrate

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 17, 2025
Description:

NHA PHLEBOTOMY CERTIFICATION EXAM WITH 100% CORRECT ANSWERS Question 1: A phlebotomist has a requisition to draw blood on a patient who has severe Downs' Syndrome. Which of the following steps shou...

Get this document $30.00