- | Page
CERTIFIED HEALTHCARE
SAFETY PROFESSIONAL (CHSP)
EXAM QUESTIONS AND
ANSWERS(VERIFIED FOR
ACCURACY)(DIAGRAMS
INCLUDED)|GUARANTEED
SUCCESS
Question 1: Joint Commision core value
CORRECT ANSWER: Quality of care and safety of
patients
Question 2: The Patient Safety and Quality Improvement
Act of 2005
CORRECT ANSWER: to report events, near misses,
unsafe conditions and to decrease medical errors. defined requirements for reporting events that threaten patient safety
Question 3: Patient Safety
- | Page
CORRECT ANSWER: the avoidance and prevention of
patient injuries or adverse events resulting from the processes of health care delivery.
Question 4: Patient safety event
CORRECT ANSWER: event, incident, or condition that
could have resulted or did result in harm to a patient
Question 5: adverse event
CORRECT ANSWER: A patient safety event that
resulted in harm to a patient
Question 6: sentinel event
CORRECT ANSWER : a patient safety event not
primarily rekated to the patients illness or underlying condition that leads to death, permanent harm or severe temporary harm.
Question 7: Reactive risk reduction
- | Page
CORRECT ANSWER: Attempts to prevent recurrence of
problems that have already caused patient harm.
Question 8: Proactive risk reduction
CORRECT ANSWER: Solves problems before patients
are harmed
Question 9: Sentinel event alert
CORRECT ANSWER: A notification that defines
processes and identifies measures that can be used to prevent errors and improve outcomes
Question 10: Process Decision Program Charts (PDPC)
CORRECT ANSWER: Finds errors in plans while it is
being created.
Question 11: American Osteopathic Association (AOA)
CORRECT ANSWER: inspects and accedidates critical
access hospitals
- | Page
Question 12: Accreditation canada
CORRECT ANSWER: Camadian non profit organization
that provides health organizations with peer reviews
Question 13: CARF (Commission on Accreditation of
Rehabilitation Facilities)
CORRECT ANSWER: Focuses on rehabilitation,
employment, child and family and aging services.
Question 14: CAP (College of American Pathologists)
CORRECT ANSWER: offers laboratory inspection and
proficiency testing
Question 15: NAM (National Academy of Medicine)
CORRECT ANSWER: Provides guidelines for respirator
use in healthcare. Formerly called Institute of Medicine
Question 16: AHCA / NCAL
CORRECT ANSWER: American Health Care
Association National centers for assisted living