Certified Texas Contract Developer

Study Guides Aug 2, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

  • | Page

Certified Texas Contract Developer (CTCD) with Verified Solutions Question 1: True or False: A contract with a value of more than

  • million dollars is subject to the State Auditor's Office
  • Nepotism Disclosure Statement.CORRECT ANSWER: True: because procurements with an expected value of $1 million or more are subject to the form. (p.

73-74)

Question 2: True or False: Your grandfather works for a vendor who you are procuring a contract with, you must disclose the relationship.CORRECT ANSWER: True: Your grandfather falls under the Nepotism of Consanguinity to the 2nd degree. Even if your grandfather has nothing to do with the contract, you must disclose because it could look like you are giving a preference to that contractor. (p. 3)

Question 3: For contracts valued over $25k, how many

contractors on the Centralized Master Bidders List (CMBL) do you solicit to?

  • | Page

CORRECT ANSWER: ALL: all active contractors must be solicited to, to provide bid opportunities to those contractors within the respected NIGP Class and/or Class/Item designated.(p. 67) (p. 30*)

Question 4: How many vendors are you supposed to get a price

request from on a Texas Multiple Award Schedule (TXMAS) contract valued at $1 million?CORRECT ANSWER: Six (6): contracts that value more than $1 million, but not more than $5 million must submit a request for pricing to at least this number. (p.36)

Question 5: True or False: Request for Offer method is the required procurement method for procuring DIR contracts valued over $5 million.CORRECT ANSWER: True: RFO is intended as the designated, primary purchasing method for procuring Cooperative Contracts and AIS other than DIR's IT commodity program. (p.34)*$5 million monetary threshold for IT commodity items are not within DIRs procurement authority as established by statute.

  • | Page

Question 6: A solicitation that has it's entire solicitation package

must be posted for a minimum of how many days on the Electronic State Business Daily (ESBD)?

CORRECT ANSWER: 14 calendar days at minimum. (p.66)

Question 7: A solicitation that has it's entire solicitation package

on the ESBD, but then amendments are added must be posted for at least how many days?

CORRECT ANSWER: 21 calendar days at minimum. (p.66)

Question 8: As a best practice, how many days should a

solicitation be posted on the ESBD?

CORRECT ANSWER: 30 calendar days (p.66)

Question 9: True or False: A letter of delegated purchasing authority, from certain required solicitations, must be obtained and if not obtained the contract can be voided?

CORRECT ANSWER: True (p.30 and p. 67)

Question 10: What is the name of the division that has the

delegation and purchasing authority?

  • | Page

CORRECT ANSWER: Statewide Procurement Division (SPD)

of the Texas Comptroller of Public Accounts state agency.(CPA). (p.1)

Question 11: A non-IT service solicitation with a contract value

of or $200K must be submitted to what entity for review and delegation?

  • CAT
  • DIR
  • POD
  • QAT

CORRECT ANSWER: c. POD

Question 12: True or False: Ethical standards are set by statute.

CORRECT ANSWER: True

Question 13: If you want to procure custodial services which

procurement method would you use?

  • RFI
  • RFO
  • RFQ

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 2, 2025
Description:

Certified Texas Contract Developer (CTCD) with Verified Solutions Question 1: True or False: A contract with a value of more than 2 million dollars is subject to the State Auditor's Office Nepotism...

Get this document $30.00