- | Page
CHEM 120 CHAMBERLAIN EXAM 1
QUESTIONS WITH COMPL ETE
SOLUTIONS
Question 1: What is a hypothesis?
CORRECT ANSWER: a testable educated guess
Question 2: What is an experiment?
CORRECT ANSWER: how we test hypotheses
Question 3: What is a variable?
CORRECT ANSWER: Idea to be tested (only one)
Question 4: What is a control?
CORRECT ANSWER: Something the variable is tested
against
- | Page
Question 5: What is an experimental protocol?
CORRECT ANSWER: How do you do the test?
Question 6: What are results?
CORRECT ANSWER: Data generated comparing
variable to controls. Includes statistics to show results are meaningful
Question 7: What is a conclusion?
CORRECT ANSWER: Interpretation of results
Question 8: What is an independent variable?
CORRECT ANSWER: The experimental factor that is
manipulated; the variable whose effect is being studied.
- | Page
Question 9: What is a dependent variable?
CORRECT ANSWER: The variable that depends on the
independent variable
Question 10: What are protons?
CORRECT ANSWER: Positively charged particles
Question 11: What are neutrons?
CORRECT ANSWER: the particles of the nucleus that
have no charge
Question 12: What are electrons?
CORRECT ANSWER: Negatively charged particles
- | Page
Question 13: What are isotopes?
CORRECT ANSWER: same atomic # different mass #
Question 14: What are ions?
CORRECT ANSWER: The number of electrons is either
greater than, or less than, the number of protons
Question 15: What is atomic mass?
CORRECT ANSWER: Number of protons and neutrons
Question 16: How do you calculate the number of
neutrons?