- | Page
CIEMT - EMT Final Exam Questions With Complete Solutions
Question 1: What are the steps prior to CPR?
CORRECT ANSWER : 1. AVPU 2. Check carotid! 3. If pulse
present, check breathing!
Question 2: What are the steps of CPR?
CORRECT ANSWER : 1. Compressions 2. Ventilations
*Partner goes to get AED* 3. Compression *Partner drops an OPA/NPA* 4. Ventilations
Question 3: What are the steps of modified CPR for foreign
body obstruction + unconscious?
CORRECT ANSWER : 1. Compressions 2. Visualize for object
- Ventilations
Question 4: What is the definition of a pediatric patient in
CPR/AED?
CORRECT ANSWER : AED = 1 - 8 years old CPR = 1 -
puberty
- | Page
Question 5: What are the steps for infants/peds CPR?
CORRECT ANSWER : 1. Baby baby baby! Check for
response... 2. AVPU - flick bottom of foot 3. Compressions 4.Ventilations Two person rescuer = two thumbs encircling hands
(15:2) One person rescuer = two parallel fingers, baby laying on
the floor, sniffing position (30:2)
Question 6: What are the steps for foreign body obstruction in
peds?
CORRECT ANSWER : 1. Five backblows 2. Visualize 3. Five
compressions
Question 7: What are the shockable rhythms?
CORRECT ANSWER : 1. Ventricular fibrillation 2. Ventricular
tachycardia (pulseless)
Question 8: What are the Kubler-Ross stages of the grieving
process?
CORRECT ANSWER : 1. Denial 2. Anger 3. Bargaining 4.
Depression 5. Acceptance
Question 9: What is the sympathetic response (fight or flight)?
- | Page
CORRECT ANSWER : 1. Increased respirations 2. Increased
pulse 3. Increased b.p. 4. Cool, pale, and diaphoretic 5. Dilated pupils 6. Tense muscles 7. Increased blood glucose levels 8.Perspiration 9. Decreased circulation to the GI tract Neuro- endocrine response
Question 10: How are glucose levels maintained in the body?
CORRECT ANSWER : Pancreas, glucagon, liver, RELEASE
GLYCOGEN STORES, increased blood glucose levels
Question 11: What is the General Adaptation Syndrome (GAS)?
CORRECT ANSWER : 1. Alarm 2. Resistance 3. Recovery or
exhaustion
Question 12: What are the components of the CISM system?
CORRECT ANSWER : Defusing = informal meeting Briefing =
formal meeting
Question 13: What is hepatitis and its signs/symptoms?
CORRECT ANSWER : - inflammation of the liver - blood
transmittance S/S: 1. Weakness 2. Fatigue 3. Fever 4. Weight
loss 5. JAUNDICE
- | Page
Question 14: What is meningitis and its signs/symptoms?
CORRECT ANSWER : - direct contact with respiratory
secretions S/S: 1. Nuchal rigidity 2. Photophobia
Question 15: What are the signs/symptoms of tuberculosis
(TB)?CORRECT ANSWER : S/S: 1. Productive cough 2. Bloody sputum MUST WEAR A HEPA/N95 mask!
Question 16: What is the scope of practice?
CORRECT ANSWER : What you can do (defined by state law -
aka state EMS agency)
Question 17: When does the legal duty to act begin?
CORRECT ANSWER : Legal duty to act begins once... 1. An
ambulance responds to a call OR 2. Treatment is initiated
Question 18: What constitutes negligence?
CORRECT ANSWER : 1. Duty to Act 2. Breech of Duty 3.
Damages 4. Proximal Cause