COMPLETE SOLUTIONS - COMPLETE SOLUTIONS Question 1: Cause of Death C...

Study Guides Aug 2, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

  • | Page

ABMDI Demonstrating Scientific Knowledge| WITH

COMPLETE SOLUTIONS

Question 1: Cause of Death

CORRECT ANSWER : The disease, injury, or combination of

conditions that leads to the death of the individual

Question 2: Manner of Death

CORRECT ANSWER : A classification of death based on how

the cause of death was brought into play, with the typical options being natural, accident, suicide, homicide, or undetermined

Question 3: Cause of Death Statement (Part I)

CORRECT ANSWER : Immediate cause of death

Intermediary cause of death Underlying cause of death

Question 4: Immediate Cause of Death

CORRECT ANSWER : The condition that was last to occur,

immediately resulted in the death, and was the result of the underlying cause of death

  • | Page

Question 5: Intermediary Cause of Death

CORRECT ANSWER : A condition that was caused by the

underlying cause of death and resulted in the immediate cause of death or another intermediary cause of death

Question 6: Underlying Cause of Death

CORRECT ANSWER : The condition (disease or injury) that

started the downhill course of events leading to death

Question 7: Cause of Death Statement (Part II)

CORRECT ANSWER : Other significant conditions

Question 8: Other Significant Conditions

CORRECT ANSWER : Usually consist of co-existing co-morbid

conditions or additional complications of the underlying cause of death, which were less important than those listed in Part I

Question 9: Terminal Events

CORRECT ANSWER : Final common pathways of death and

include such things as cardiopulmonary arrest, asystole,

  • | Page

ventricular fibrillation, respiratory arrest, and electromechanical dissociation (typically, these should not be listed on a death certificate because they are so common and non-specific)

Question 10: Nonspecific Anatomic Processes (NAP's)

CORRECT ANSWER : Consist of anatomic findings and

include such things as pneumonia and cirrhosis, each of which has multiple underlying causes, and which may be reported on the death certificate using specific guidelines

Question 11: Nonspecific Physiologic Derangements (NPD's)

CORRECT ANSWER : Nonanatomical findings and include

such things as hyperkalemia and hypoglycemia, each of which has multiple possible underlying causes, and which may be reported on the death certificate using specific guidelines

Question 12: An individual had insulin dependent diabetes

mellitus. He recently obtained cerebral artery arteriosclerosis which caused him to be in a bedridden state from a previous stroke. Because he was bedridden, he obtained infected decubitus ulcers that caused him to obtain systemic sepsis and died. How should the death certificate be written?

  • | Page

CORRECT ANSWER : Part I:

  • Systemic sepsis

b. Due to: Infected decubitus ulcers

c. Due to: Bedridden state from previous stroke

d. Due to: Cerebral artery arteriosclerosis

Part II:

OSC: Insulin dependent diabetes mellitus

Question 13: An individual was a chronic alcoholic who

obtained cirrhosis of the liver. He then had ruptured esophageal varices and died. How should the death certificate be written?CORRECT ANSWER : Part I:

  • Ruptured esophageal varices

b. Due to: Cirrhosis of the liver

c. Due to: Chronic alcoholism

d. Due to:

Part II:

OSC:

Question 14: An individual obtained metastatic carcinoma of the

prostate and died. How should the death certificate be written?

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 2, 2025
Description:

ABMDI Demonstrating Scientific Knowledge| WITH COMPLETE SOLUTIONS Question 1: Cause of Death CORRECT ANSWER : The disease, injury, or combination of conditions that leads to the death of the indivi...

Get this document $30.00