CORRECT ANSWER: 2-4 - Exam Test Bank New Latest Version with All Ques...

Study Guides Aug 2, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

Canfitpro Fitness Instructor Specialist Exam Test Bank New Latest Version with All Questions and 100% Correct Answers

Question 1: How many strength training sessions per week

should one complete?

CORRECT ANSWER: 2-4

Question 2: What are some benefits of muscle conditioning?

CORRECT ANSWER: - Prevents Osteoporosis

  • Improves Strength for cardio respiratory training
  • Reduces the loss of muscle mass due to aging/lack of
  • exercise

  • Compliments healthy weight
  • Makes everyday life easier
  • Improves core strength & posture

Question 3: What are the 3 types of muscle contractions?

CORRECT ANSWER: Isotonic=concentric=shortening eg.

bicep curl - mvmnt occurs when muscle contracts w/ enough force to shorten Isotonic=eccentric-=lengthening-or relaxing- w/tension as a force is exerted, it lengthens eg. "breaking a car" Isometric=static contraction-force to counteract opposing force eg. plank

Question 4: What does FITT stand for?

CORRECT ANSWER: Frequency

Intensity Time Type of exercise

Question 5: What is a distal attachment?

CORRECT ANSWER: Away from the body

Muscle insertion

Question 6: What is a proximal attachment?

CORRECT ANSWER: Toward the body

Muscle origin

Question 7: The process in which gases are exchanged in the

lungs is called...

CORRECT ANSWER: Diffusion - the exchange of Oxygen

and Carbon Dioxide in the lungs

Question 8: Improving flexibility involves stretching and

lengthening exercises. This is called..

CORRECT ANSWER: What is Muscular Conditioning?

Question 9: What are the primary components of fitness?

CORRECT ANSWER: C- cardio respiratory capacity

M.C - muscle conditioning F - flexibility B - body composition

Question 10: What are 5 secondary components of fitness?

CORRECT ANSWER: S - speed

P - power A - agility M - mental capacity/capability B - balance

Question 11: Explain I.N.T.R.O

CORRECT ANSWER: I - introduce yourself to your class

N - name the class you are teaching T - talk about the class components R - reassure newcomers O - organize class & equipment

Question 12: What are some benefits of a warm up?

CORRECT ANSWER: W - warms muscles

I - reduces injury H - increases heart rate M - prepares the mind, mental capacity B - increases blood flow and O2 levels

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 2, 2025
Description:

Canfitpro Fitness Instructor Specialist Exam Test Bank New Latest Version with All Questions and 100% Correct Answers Question 1: How many strength training sessions per week should one complete? C...

Get this document $30.00