CORRECT ANSWER : 55 - Written 6th Edition Questions and Answers (Ver...

Study Guides Aug 18, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

Texas Class A Barber State Board Written 6th Edition Questions and Answers (Verified Answers)

Question 1: 3 types of straight lines used in haircutting

CORRECT ANSWER : horizontal, vertical, diagonal

Question 2: the body's ability to destroy and resist pathogens

CORRECT ANSWER : immunity

Question 3: cape types in barbering

CORRECT ANSWER : shampoo (waterproof) and

haircutting

Question 4: Cost for a Class A Barber certificate and renewal

CORRECT ANSWER : $55

Question 5: How often the Class A barber certificate is

renewed

CORRECT ANSWER : every 2 years

Question 6: the process that destroys all microbial life

including spores

CORRECT ANSWER : sterilization

Question 7: in this cut, all hair strands are cut to the same

length at a 90 degree elevation, straight out from where the hair grows

CORRECT ANSWER : uniform-layered cut

Question 8: single-process haircolor

CORRECT ANSWER : deposits color and lightens at the

same time

Question 9: loose skin tends to do this, and can result in nicks

or cuts

CORRECT ANSWER : push out in front of the razor

Question 10: in a perm, this placement results from wrapping

the hair at a 45 degree angle below the perpendicular (or 90 degree) base

CORRECT ANSWER : off-base

Question 11: parting subsections opposite from the elevation

or direction the hair was cut to ensure the precision of the cut or blend

CORRECT ANSWER : cross-checking

Question 12: The essential elements in human hair are

CORRECT ANSWER : carbon, oxygen, hydrogen, nitrogen,

and sulfur

Question 13: partial or total removal of natural or artificial

pigment from the hair

CORRECT ANSWER : hair lightening

Question 14: while the right hand holds and strokes the razor,

the fingers of the left hand

CORRECT ANSWER : gently stretch the skin in area being

shaved

Question 15: contact with broken skin, blood, body fluid, or

other potentially infectious materials, as a result of an employee doing their duties

CORRECT ANSWER : exposure incident

Question 16: if you come across a client with head lice a

barber should

CORRECT ANSWER : stop services immediately and refer

the client to a physician for proper care

Question 17: in a second-time over shave what stroke is used,

and how?

CORRECT ANSW ER: free hand stroke, across the grain

Question 18: before you remove your gloves during an

exposure incident

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 18, 2025
Description:

Texas Class A Barber State Board Written 6th Edition Questions and Answers (Verified Answers) Question 1: 3 types of straight lines used in haircutting CORRECT ANSWER : horizontal, vertical, diagon...

Get this document $30.00