CSLB CONTRACTORS EXAM PRACTICE

Study Guides Aug 2, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

  • | Page

CSLB CONTRACTOR'S EXAM PRACTICE

QUESTIONS AND ANSWERS LATEST UPDATE

Question 1: An employer remits State disability taxes withheld

from an employees wages to what agency?

CORRECT ANSWER : Employment Development Department

Question 2: Which act establishes the rights of workers to

organize into unions and negotiate contracts?

CORRECT ANSWER : National Labor Relations Act of 1935

Question 3: A contractor has had a problem with employees

stealing tools and equipment from job sites. When conducting job interviews, may the contractor ask prospective employees about their arrest records?

  • It is legal to ask prospective employees about arrests not
  • leading to convictions.

  • It is not legal to ask prospective employees about arrests not
  • leading to convictions.

  • It is legal for a private employer to ask about arrests not
  • leading to convictions, but it would not be legal for city or county agencies to ask about such arrests.

  • | Page
  • It is legal for a private employer to ask about arrests leading
  • to convictions, but it would not be legal for a federal, state, or local public agency to do so.

CORRECT ANSWER : It is not legal to ask prospective

employees about arrest not leading to convictions.

Question 4: Why would a contractor have a case in Superior

Court?

CORRECT ANSWER : If it is a dispute of more than $25,000 it

can be transferred to Superior Court.

Question 5: Which would not have to be reported to DOSH

immediately or within 24 hours?

  • Death from a three-story fall.
  • Drunken crane operator hits a high-voltage power line
  • Car accident in which an employee steps onto a public road,
  • gets hit by a car, and suffers a concussion.

  • Employee falls off forklift and suffers a sever back injury.

CORRECT ANSWER : Car accident in which an employee steps

onto a public road, gets hit by a car, and suffers a concussion.

  • | Page

Question 6: A general contractor has obtained bids from several

subcontractors for a private project. He notices that one bid is substantially lower than the rest. Is it ethical and a good business practice for this contractor to inform the subcontractor that the bid is substantially lower than the bids of the other subcontractors?

CORRECT ANSWER : Yes. If the contractor has reason to

believe that the subcontractor has made an error in preparing his bid, the contractor should notify the subcontractor of the apparent error, but the contractor may not disclose the amounts of the other bids.

Question 7: An employer must furnish an employee with a

completed IRS Form W-2 (Wage and Tax Statement) by:

CORRECT ANSWER : The 31st of January.

Question 8: After a job is completed, the owner decides to have

additional work done. How should the contractor proceed?

CORRECT ANSWER : Write a new contract and ask the owner

to sign it.

  • | Page

Question 9: The purpose of a 20-day preliminary notice for

private work is to?

CORRECT ANSWER : Notify the owner that the person or firm

who sent the notice has improved the property.

Question 10: Is it legal for a contractor to pay employees in

cash?

CORRECT ANSWER : Yes, if the contractor provides each

employee with a wage deduction statement semimonthly or at the time of each wage payment.

Question 11: You are bidding on a job with plans drawn by the

owner. You notice a code violation and bring it to the attention of the owner. The owner declines to remedy the code violation and tells you not to worry. What should you do?

CORRECT ANSWER: Decline to bid the work.

Question 12: On a time-and-materials job, you should:

CORRECT ANSWER : Add profit and overhead to labor and

materials

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 2, 2025
Description:

CSLB CONTRACTOR'S EXAM PRACTICE QUESTIONS AND ANSWERS LATEST UPDATE Question 1: An employer remits State disability taxes withheld from an employees wages to what agency? CORRECT ANSWER : Employmen...

Get this document $30.00