DCF Special Needs Appropriate Practices SNP

Study Guides Aug 2, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

  • | Page

DCF Special Needs Appropriate Practices (SNP) graded A+ already passed

Question 1: What will help you provide excellent care to a child

with special needs?

CORRECT ANSWER : Learning to see the whole child and

what they can do, as well as concentrating on their family's needs will help you provide excellent care to a child with special needs.

Question 2: What is inclusive child care?

CORRECT ANSWER : Inclusive child care is an approach to

child care that ensures every child has his or her unique needs met and that every child in the program can participate in every offering.

Question 3: What affects a person's ability to function in a way

that is commonly expected for their age, resulting in special needs?

CORRECT ANSWER: A developmental delay or disability

affects a person's ability to function in a way that is commonly expected for their age, resulting in special needs.

  • | Page

Question 4: How may being gifted or talented impact a child in

a classroom?

CORRECT ANSWER : Being gifted or talented may impact a

child's attention and behavior in a classroom of peers who are developing typically.

Question 5: What does early intervention refer to?

CORRECT ANSWER : Early intervention refers to services that

mitigate a delay or disability.

Question 6: What does developmentally appropriate practice

involve?

CORRECT ANSWER : Developmentally appropriate practice

involves knowing child development in general, along with each child's cultural and individual needs.

Question 7: What can improve the quality of life for a child with

a delay or disability?

CORRECT ANSWER : Support services can improve the quality

of life for a child with a delay or disability.

  • | Page

Question 8: Where should you refer parents if you suspect a

child may have a delay or disability?

CORRECT ANSWER : If you suspect a child may have a delay

or disability, refer the parents to the Florida Diagnostic & Learning Resources System.

Question 9: What does making a reasonable effort to accept a

child with special needs mean in terms of legal compliance?

CORRECT ANSWER : Making a reasonable effort to accept a

child with special needs means you are complying with the Americans with Disabilities Act, a federal law.

Question 10: How should you use People First Language?

CORRECT ANSWER : To use People First Language, mention

the person before the condition and avoid using prejudicial language.

Question 11: Why is having sympathy or empathy important in

child care?

CORRECT ANSWER : Having sympathy or empathy for the

children in your care, and for their families, is a key part of

  • | Page

providing quality inclusive child care and will help you remember to use People First Language.

Question 12: Why is it important for child care professionals to

strive to know and meet the changing needs of all individuals in their care?

CORRECT ANSWER : Since every child has unique needs that

can vary from day to day and throughout each day, it is important that child care professionals strive to know and meet the changing needs of all individuals in their care.

Question 13: What are some ways of showing prejudice toward

children with special needs?

CORRECT ANSWER : Ignoring, infantilizing, and objectifying

are all ways of showing prejudice toward children with special needs.

Question 14: What does the ADA set out related to child care?

CORRECT ANSWER : The ADA sets out provisions directly

related to child care.

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 2, 2025
Description:

DCF Special Needs Appropriate Practices (SNP) graded A+ already passed Question 1: What will help you provide excellent care to a child with special needs? CORRECT ANSWER : Learning to see the whol...

Get this document $30.00