Colorado Mental Health Jurisprudence Exam with Correct Answers
Question 1: A regulated professional has reasonable cause to
believe an at-risk elder is at imminent risk of mistreatment.Under the Colorado Revised Statutes, the mental health practitioner is required to do...
CORRECT ANSWER: The mental health practitioner must
report the suspected mistreatment to law enforcement within 24 hours. This can be done by contacting local law enforcement or the county department of human services' Adult Protective Services (APS).
Question 2: What is the requirement for a regulated
professional who is referred by the applicable board to a peer health assistance program?
CORRECT ANSWER: Any mental health professional who
is referred by the applicable board to a peer health assistance program shall enter into a stipulation with the board pursuant to section 12-43-223 (6) before participating in the program.
Question 3: A regulated professional violates the Colorado
Mental Health Act if he or she does which of the following?
CORRECT ANSWER: Promotes the sales of goods
Question 4: A regulated professional administers, scores, and
interprets a battery of three or more tests to determine the presence or extent of a client's cognitive impairment. Which of the following are required to lawfully engage in this ADVANCED USE of testing?
CORRECT ANSWER: 1,3,4, and 5 only
Question 5: Which of the following is a prohibited activity or
provides conclusive evidence of a violation of the state's Mental Health Practice Act?
CORRECT ANSWER: 1, 2, and 4 only
- a disciplinary action taken against the regulated
professional in another state, which has substantially similar grounds for discipline pursuant to Article 245 in Title 12,
C.R.S.
- a certified copy of a malpractice judgment issued by a court
with jurisdiction over a regulated professional
- a certified copy of a judgment issued by a court with
jurisdiction over a regulated professional indicating the individual pleaded guilty to a felony
Question 6: A regulated professional who has direct
knowledge of a prohibited activity by another regulated professional has a duty to report the violation to the applicable board under which of the following conditions?
CORRECT ANSWER: 1, 2, 4 and 5
Question 7: Which one of the following is applicable when a
board has reasonable grounds to believe that a regulated
professional has committed any act or failed to act pursuant to the grounds established in CRS § 12-245-224 or CRS § 12-
245-228?
CORRECT ANSWER: A regulated professional who holds
more than one credential under the state's Mental Health Practice Act is subject to disciplinary action by all boards that regulate him or her per the findings, conclusions, and final agency order of the first board to take disciplinary action.
Question 8: Which of the following are subject to regulation
by the mental health boards set forth in Title 12 ("Professions and Occupations"), Article 245 ("Mental Health") of the Colorado Revised Statutes ("Mental Health Practice Act")?
CORRECT ANSWER: 1, 3, and 5 only
- (Mental health professionals with provisional licenses)
- (Employment or rehabilitation counselors practicing
psychotherapy)