FCCS Questions and Answers Verified Answers

Study Guides Aug 2, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

  • | Page

FCCS Questions and Answers () (Verified Answers)

Question 1: What is the most important sign in a critically ill pt?

Why?

CORRECT ANSWER : Tachypnea Indicates metabolic acidosis

w/ respiratory alkalosis compensation

Question 2: A pt misses dialysis for a few days and comes in

with fluid overload. He's tachycardic and tachypneic. On physical exam, you find JVD, pulsus paradoxus (20 mmHg drop during inspiration), and HoTN (80/40) with distant, muffled heart sounds. Lungs are clear to auscultation. What is the dx?

CORRECT ANSWER : Cardiac tamponade; obstructive shock

Question 3: If a pt has a thyromental distance of 2 cm, what can

you expect about their airway?

CORRECT ANSWER : Difficult airway w/ an anteriorly

displaced larynx

Question 4: A COPD pt comes in with difficulty breathing. He

then becomes apneic and unresponsive. How would you ventilate this pt?

CORRECT ANSWER : BVM

  • | Page

Question 5: A pt arrives after falling from a ladder and has a

frontal laceration. On examination, you find papilledema and labored breathing w/o being able to clear secretions. What is your biggest concern when intubating this pt?

CORRECT ANSWER : Cerebral edema/increasing ICP

Intubation tends to cause an increase in ICP. Administer lidocaine prior to intubation to inhibit vagal stimulation.

Question 6: An ESRD pt w/ hyperkalemia develops dyspnea and

requires intubation. Which paralytic agent/NMB should you avoid and why?

CORRECT ANSWER : Succinylcholine Worsens hyperkalemia

Question 7: A pt is admitted after an OD. He starts to have

apneic episodes and his SpO2 is dropping. You place him on a non-rebreather mask w/ 100% O2, yet his SpO2 remains at 80%.Why is it not being corrected? Then, if you try a BVM and it also fails, and video laryngoscopy is unavailable, what is your next best choice for an airway?

  • | Page

CORRECT ANSWER : The pt is having apneic episodes, which

means that administering high-flow O2 will be ineffective.Choose an LMA if the BVM fails.

Question 8: What intervention improves outcomes with ROSC

after cardiac arrest?

CORRECT ANSWER : Targeted temperature management. 32-

36 C

Question 9: A shunt means there is perfusion without

ventilation. What disease process is an example of a shunt?

CORRECT ANSWER : Pneumonia

Question 10: Which type of respiratory failure occurs with CNS

depression after an OD?

CORRECT ANSWER : Acute hypercapnic respiratory failure --

> mixed

Question 11: A 50 y/o pt is having a COPD exacerbation. You

have tried steroids, bronchodilators, etc. with no improvement.PCO2 is in the 90s, pH is 7.20. You decide to intubate. Vent

settings are: VT 375, RR 20, FiO2 .35, PEEP 5. CXR is normal.

  • | Page

A few minutes later, his BP drops to 70/40. Lungs are clear/equal. Vent shows peak airway pressure of 55 (high) and plateau pressure of 15. End expiratory hold gives auto-peep of

  • What is the cause of this pt's HoTN and why?

CORRECT ANSWER : Auto-peep is the cause. COPD pts have

difficulty exhaling --> pressure buildup in alveoli. We use PEEP for the pressure and to improve oxygenation. Auto-peep comes from breath-stacking --> intrinsic peep. Alveoli enlarge --> high peak airway pressure. All leads to low venous return --> low CO --> HoTN

Question 12: A COPD pt is admitted to the ICU for

exacerbation. Pt is on a vent. Pt is tx w/ bronchodilators, steroids, and Abx. ABG was normal 1 hr ago, but now the peak airway pressure is up to 55 and plateau pressure is also high at

  • Pt becomes hypotensive at 70/40. You observe tracheal
  • deviation to the R. Normal breath sounds on the right, diminished on the left. No wheezing. WBC is normal. What is the dx and treatment?

CORRECT ANSWER : Tension pneumothorax Needle

decompression/chest tube

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 2, 2025
Description:

FCCS Questions and Answers () (Verified Answers) Question 1: What is the most important sign in a critically ill pt? Why? CORRECT ANSWER : Tachypnea Indicates metabolic acidosis w/ respiratory alka...

Get this document $30.00