FDNY A-35 EXAM QUESTIONS

Study Guides Aug 17, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

  • | Page

FDNY A-35 EXAM QUESTIONS &

ANSWERS

Question 1: Air compressors power...

CORRECT ANSWER: (1) industrial equipment and (2)

construction tools

Question 2: Examples of equipment powered by air

compressor

CORRECT ANSWER: pneumatic wrenches, lifts in auto

service stations, paint spray booths

Question 3: Air compressors enable...

CORRECT ANSWER: (1) efficient repair of all types of

vehicles; and (2) facilitate their safe operation on public thoroughfares

Question 4: Permit is required for air compressor

CORRECT ANSWER: that compresses air above 100 PSI

Question 5: Types of air compressors

  • | Page

CORRECT ANSWER: (1) reciprocating; (2) centrifugal;

(3) solar; and (4) rotary

Question 6: Difference in types of air compressors

CORRECT ANSWER: The difference is the way in

which they compress air

Question 7: How do air compressors work

CORRECT ANSWER: take the air in a room and force it

into a container UNDER PRESSURE. The more air forced into the container, the greater the pressure.Compressed air can be discharged from the container at a controlled rate.

Question 8: Most common air compressor

CORRECT ANSWER: Reciprocating

Question 9: Air compressors are sometimes called

CORRECT ANSWER: air pumps

  • | Page

Question 10: Air compressors can be powered by:

CORRECT ANSWER: (1) electric motors; (2) internal

combustion engines; or (3) steam turbines

Question 11: Explosions & air compressors

CORRECT ANSWER: If there is a build up of flammable

gases (ex: in service stations and workshops), those gases

are heavier than air and fall to the floor before spreading outward. These gases are easily ignited by sparks and high temperatures--which INCLUDES the heat generated by an air compressor.

Question 12: To avoid explosions with air compressors

CORRECT ANSWER: Raise air compressor at LEAST 5

feet above ground level so that no flammable gases are drawn into the compressor. To meet the height requirement you can place compressor on a shelf or bench OR the air receiver tank may be turned and stood on end with the air compressor bolted to the top of the tank.

Question 13: Power to air compressor

  • | Page

CORRECT ANSWER: entire unit is driven by an electric

motor. Motor activates a series of drive belts. Belts power the moving parts of the unit--like with power steering and alternator in automobile

Question 14: Compression Chamber operation

CORRECT ANSWER: Air is compressed in compression

chamber which consists of a PISTON inside a CYLINDER. Piston moves up and down. When piston moves down --> draws air into cylinder, through INTAKE VALVE (valve automatically opens when piston moves down). When piston moves up --> air is compressed (intake valve automatically closes to avoid air escaping from cylinder).

Question 15: Air Receiver Operation

CORRECT ANSWER: When air pressure reaches a

certain level, it forces open a DISCHARGE VALVE (which is spring loaded). This releases compressed air into air receiver (aka air tank), which is what supplies compressed air when needed.

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 17, 2025
Description:

FDNY A-35 EXAM QUESTIONS & ANSWERS Question 1: Air compressors power... CORRECT ANSWER: industrial equipment and construction tools Question 2: Examples of equipment powered by air compressor CORRE...

Get this document $30.00