FL State Firefighter Test Bank Questions and Answers

EXAM ELABORATIONS Aug 28, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

FL State Firefighter Test Bank Questions and Answers 2023/2024

Covered Topics

Orientation and Fire Service History Firefighter Safety and Health Fire Department Communications Building Construction Fire Behavior Firefighter Personal Protective Equipment Portable Fire Extinguishers Ropes, Webbing, and Knots Structural Search, Victim Removal, and Firefighter Survival Scene Lighting, Rescue Tools, Vehicle Extrication and Technical Rescue Forcible Entry Ground Ladders Tactical Ventilation Water Supply Fire Hose Fire Stream Fire Control Loss Control Fire Origin and Cause Fire Protection Systems Fire and Life Safety Initiatives Emergency Medical Care for Fire Department First Responders Hazards, Behavior, and Identification of Hazardous Materials/WMD Mitigating Hazardous Materials/WMD

  • / 4

1) Which of the following statements is true?

  • Fire fighters are extraordinary people.
  • Fire fighters are ordinary people who consciously put themselves in extraordinary situations.
  • Fire fighters should be able to solve every problem in which they are called to respond to.
  • Volunteer fire fighters are not expected to calmly evaluate emergency and non emergency
  • situations and work to bring them to a successful conclusion.

Answer --> B

Although firefighters are extremely motivated individuals you have to remember that they can not solve all problems that you will encounter.

The public must accept this reality and understand that not everything can be done at once.

2) Where was the first recorded major fire in the New World that occurred in 1608?

  • Jamestown.
  • New Amsterdam.
  • New York.
  • Boston.

Answer --> A

3) When did fire fighting tools, equipment, and fire fighting methods begin to change in North America?

  • During the first quarter of the 18th Century.
  • During the Industrial Revolution beginning in the last quarter of the18th Century.
  • During the mid 19th Century.
  • During the first quarter of the 20th Century.

Answer --> B

4) Who was credited for organizing the first volunteer fire department?

  • George Washington.
  • Sam Adams.
  • Thomas Jefferson.
  • Benjamin Franklin.

Answer --> D

  • / 4

5) In which American city was the first volunteer fire company organized?

  • New York.
  • Boston.
  • Philadelphia.
  • Charleston.

Answer --> C

Page 11, The first paid fire company was formed in Boston in 1678.6) In 1653, which city purchased it's first fire engine, even before forming the first ever paid fire company in 1678?

  • Boston.
  • New York.
  • Philadelphia.
  • Hartford.

Answer --> A

Page 11, NTQ

7) The first fire organization in North America was formed in 1647 in which American city.

  • Boston.
  • Philadelphia.
  • New Amsterdam.
  • Hartford.

Answer --> C

Page 11, NTQ New Amsterdam was later known as New York.8) Fire insurance companies adopted distinctive symbols and posted them on each property that they protected. These symbols were called -

  • Insurance marks.
  • Fire marks.
  • Maltese Crosses.
  • Coat of arms.

Answer --> B

Reference Dropped In This Edition, 3 / 4

9) The majority of the fire departments and firefighters in the USA and Canada are -

  • Career.
  • Part time.
  • Paid On Call.
  • Volunteer.

Answer --> D

Page 23,

10) Many of the early fraternal groups were made up of military veterans and these organizations adopted the military's rank structure. Most modern day fire departments now use different designations, except for which of the following ranks?

  • Privates and corporals.
  • Sergeants and lieutenants.
  • Lieutenants and captains.
  • Captains and majors.

Answer --> C

Page 22,

11) Firefighters who receive reimbursement for each call they attend are known as -

  • Career.
  • Part time.
  • Paid On Call.
  • Volunteer.

Answer --> C

Page 23,

12) In the fire service which of the following would best characterize the statement, "obedience to the unenforceable" ?

  • Integrity.
  • Moral character.
  • Pride.
  • Work ethic.

Answer --> A

Page 19,

Doing the right thing simply because its right. Integrity is when you do the right thing even when no one else is watching.

  • / 4

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: EXAM ELABORATIONS
Added: Aug 28, 2025
Description:

FL State Firefighter Test Bank Questions and Answers Covered Topics Orientation and Fire Service History Firefighter Safety and Health Fire Department Communications Building Construction Fire Beha...

Get this document $30.00