Genetics Analysis And Principles 6th Edition Brooker Test Bank

EXAM ELABORATIONS Aug 29, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

Genetics Analysis And Principles 6th Edition Brooker Test Bank Genetics, 6e (Brooker) Chapter 1 Overview of Genetics

1) The basic unit of heredity is the .

  • individual
  • gene
  • macromolecule
  • trait
  • none of the answers are correct

Answer: B

Section: 01.01

Topic: The Molecular Expression of Genes

Bloom's: 1. Remember

Learning Outcome: 01.01.01 Describe the biochemical composition of cells

Accessibility: Keyboard Navigation

2) A variation of a gene is called a(n) .

  • species
  • morph
  • genome
  • allele
  • proteome

Answer: D

Section: 01.02

Topic: The Relationship Between Genes and Traits

Bloom's: 2. Understand

Learning Outcome: 01.02.01 Outline how the expression of genes leads to an organism's traits.

Accessibility: Keyboard Navigation

3) Which of the following acts to accelerate chemical reactions in a cell?

  • Nucleic acids
  • Lipids
  • Carbohydrates
  • Enzymes
  • None of the answers are correct

Answer: D

Section: 01.01

Topic: The Molecular Expression of Genes

Bloom's: 2. Understand

Learning Outcome: 01.01.02 Explain how proteins are largely responsible for cell structure and function.

Accessibility: Keyboard Navigation 1 / 4

4) The building blocks of DNA are the .

  • amino acids
  • carbohydrates
  • enzymes
  • nucleotides
  • lipids

Answer: D

Section: 01.01

Topic: The Molecular Expression of Genes

Bloom's: 1. Remember

Learning Outcome: 01.01.03 Outline how DNA stores the information to make proteins

Accessibility: Keyboard Navigation

5) If a carbohydrate is going to be broken down for energy, which of the following molecules would be directly involved in the breakdown?

  • Catabolic enzymes
  • Nucleotides
  • Anabolic enzymes
  • Lipids
  • Chromosomes

Answer: A

Section: 01.01

Topic: The Molecular Expression of Genes

Bloom's: 2. Understand

Learning Outcome: 01.01.02 Explain how proteins are largely responsible for cell structure and function.

Accessibility: Keyboard Navigation

6) RNA is formed by the process of .

  • transcription
  • translation
  • both transcription and translation
  • None of the answers are correct

Answer: A

Section: 01.01

Topic: The Molecular Expression of Genes

Bloom's: 1. Remember

Learning Outcome: 01.01.03 Outline how DNA stores the information to make proteins

Accessibility: Keyboard Navigation 2 / 4

7) A characteristic that an organism displays is called .

  • a gene
  • a chromosome

C) DNA

  • gene expression
  • a trait

Answer: E

Section: 01.02

Topic: The Relationship Between Genes and Traits

Bloom's: 1. Remember

Learning Outcome: 01.02.01 Outline how the expression of genes leads to an organism's traits.

Accessibility: Keyboard Navigation

8) If a geneticist is studying the prevalence of a trait in a species, they are at the level of study.

  • population
  • organismal
  • cellular
  • molecular

Answer: A

Section: 01.02

Topic: The Relationship Between Gene

Ns Ua Rn Sd INT Gra Ti Bts .COM

Bloom's: 2. Understand

Learning Outcome: 01.02.01 Outline how the expression of genes leads to an organism's traits.

Accessibility: Keyboard Navigation

9) The study of the processes of transcription and translation is at the level of biological organization.

  • population
  • organismal
  • cellular
  • molecular

Answer: D

Section: 01.02

Topic: The Relationship Between Genes and Traits

Bloom's: 2. Understand

Learning Outcome: 01.02.01 Outline how the expression of genes leads to an organism's traits.

Accessibility: Keyboard Navigation 3 / 4

10) Alternate versions of a specific gene are called .

  • nucleotides
  • chromosomes
  • alleles
  • traits
  • none of the answers are correct

Answer: C

Section: 01.02

Topic: The Relationship Between Genes and Traits

Bloom's: 2. Understand

Learning Outcome: 01.02.01 Outline how the expression of genes leads to an organism's traits.

Accessibility: Keyboard Navigation

11) Genetic variation is ultimately based upon which of the following?

  • Morphological differences
  • Small variations in nucleotide sequence of the DNA
  • Carbohydrate content of the cell
  • Translation

Answer: B

Section: 01.02

Topic: The Relationship Between Genes and Traits

Bloom's: 2. Understand

Learning Outcome: 01.02.02 Define genetic variation.

Accessibility: Keyboard Navigation

12) A species that contains two copies of each chromosome is called .

  • a genetic mutation
  • a morph
  • haploid
  • diploid
  • alleles

Answer: D

Section: 01.02

Topic: The Relationship Between Genes and Traits

Bloom's: 1. Remember

Learning Outcome: 01.02.04 Describe how genes are transmitted in sexually reproducing species.

Accessibility: Keyboard Navigation

  • / 4

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: EXAM ELABORATIONS
Added: Aug 29, 2025
Description:

Genetics Analysis And Principles 6th Edition Brooker Test Bank Genetics, 6e (Brooker) Chapter 1 Overview of Genetics 1) The basic unit of heredity is the . A) individual B) gene C) macromolecule D)...

Get this document $30.00