Genetics From Genes To Genomes 6th Edition Hartwell Test Bank

EXAM ELABORATIONS Aug 29, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

1

Genetics From Genes To Genomes 6th Edition Hartwell Test Bank

Genetics, 6e (Hartwell)

Chapter 1 Genetics: The Study of Biological Information

1) How does DNA structure relate to its function?

  • The three-dimensional structure allows DNA to catalyze chemical reactions.
  • The order of nucleotides in a DNA strand specifies the order of amino acids in a protein.
  • DNA folds in a variety of shapes, each with a unique function.
  • The three-dimensional shape of DNA is critical for the storage of genetic information.

Answer: B

Section: 01.01

Topic: DNA: Life's Fundamental Information Molecule

Learning Objective: 01.01.01 Relate the structure of DNA function.

Bloom's: 2. Understand

Accessibility: Keyboard Navigation

2) What is a difference between the structure of DNA and proteins?

  • DNA is composed of amino acids and proteins are composed of nucleotides.
  • DNA is composed of the four nucleotides A, G, C, and T and proteins are composed of the
  • four nucleotides A, G, C, and U.

  • DNA is composed of nucleotides and proteins are composed of amino acids.
  • DNA is composed of 10 different amino acids and proteins are composed of 20 different
  • amino acids.

Answer: C

Section: 01.02

Topic: Proteins: The Functional Molecules of Life Processes Learning Objective: 01.02.01 Compare the chemical structures of DNA and proteins.

Bloom's: 2. Understand

Accessibility: Keyboard Navigation

3) A genome can be best described as

  • a segment of DNA that encodes an RNA or a protein.
  • an organized package of DNA and proteins.
  • a single pair of nucleotides connected by hydrogen bonds.
  • the DNA in all chromosomes in a cell.

Answer: D

Section: 01.01

Topic: DNA: Life's Fundamental Information Molecule Learning Objective: 01.01.02 Differentiate between a chromosome, DNA, a gene, a base pair, and a protein.

Bloom's: 1. Remember

Accessibility: Keyboard Navigation 1 / 4

2

4) What is the difference between the function of DNA and the function of proteins?

  • DNA performs most cellular functions and proteins store information.
  • DNA stores genetic information in the order of nucleotides and proteins store genetic
  • information in the order of amino acids.

  • DNA stores genetic information and proteins perform most cellular functions.
  • DNA provides structure to the cell and proteins act as enzymes.

Answer: C

Section: 01.02

Topic: Proteins: The Functional Molecules of Life Processes Learning Objective: 01.02.02 Differentiate between the functions of DNA and the functions of proteins.

Bloom's: 1. Remember

Accessibility: Keyboard Navigation

5) Which statement supports the theory that all organisms are related?

  • The genetic code is almost universal.
  • All flies have two wings.
  • Body parts with similar functions in different species are determined by unrelated genes.
  • Prokaryotes have circular chromosomes.

Answer: A

Section: 01.03

Topic: Molecular Similarities of All Life-Forms

Learning Objective: 01.03.01 Summarize the molecular evidence for the common origin of living organisms.

Bloom's: 1. Remember

Accessibility: Keyboard Navigation

6) New genes are thought to arise by which mechanism?

  • Gene duplication followed by divergence due to mutation.
  • Fusion of two genes due to mating between individuals of two different species.
  • Conversion of introns to exons by the accumulation of mutations.
  • Mutation of a DNA sequence activates a gene that was previously turned off.

Answer: A

Section: 01.04

Topic: The Modular Construction of Genomes

Learning Objective: 01.04.01 Describe mechanisms by which new genes could arise.

Bloom's: 1. Remember

Accessibility: Keyboard Navigation 2 / 4

3

7) What is the most likely way a mutation in one gene can convert one body part to another?

  • The mutated gene encodes a protein that affects the expression of many other genes.
  • The mutated gene encodes a protein that determines cell shape.
  • The mutation is in a structural gene and results in production of more protein than usual.
  • A mutation in only one gene cannot convert one body part to another.

Answer: A

Section: 01.04

Topic: The Modular Construction of Genomes

Learning Objective: 01.04.02 Explain how regulation of gene expression can alter gene function.

Bloom's: 5. Evaluate

Accessibility: Keyboard Navigation

8) A recent technical advancement that has accelerated the study of genomes is the ability to

  • sequence large complex genomes rapidly and inexpensively.
  • rapidly identify and mutate individual disease-causing genes.
  • determine the function of genes by comparing genome sequences.
  • edit DNA in germ-line cells to correct disease-causing mutations.

Answer: A

Section: 01.05

Topic: Modern Genetic Techniques

Learning Objective: 01.05.01 Explain how advances in technology have accelerated the analysis of genomes.

Bloom's: 2. Understand

Accessibility: Keyboard Navigation

9) What is the difference between genetic dissection and genome sequencing?

  • Genetic dissection reveals information about one gene at a time and genome sequencing
  • reveals information about all the genes in a genome at once.

  • Genetic dissection experiments can be accomplished in any species and genome sequencing is
  • only possible in model organisms.

  • Genetic dissection depends on the availability of mutations in model organisms and mutations
  • are of no use in the study of genomes by genome sequencing.

  • The genetic dissection approach is affordable and genome sequencing is prohibitively
  • expensive.

Answer: A

Section: 01.05

Topic: Modern Genetic Techniques

Learning Objective: 01.05.02 Compare the knowledge obtained from genetic dissection and genome sequencing.

Bloom's: 2. Understand

Accessibility: Keyboard Navigation 3 / 4

4

10) Currently, what information can be obtained from sequencing an individual's genome?

  • Information about gene variants that predispose a person to a disease, such as cancer.
  • Information about gene variants that predispose a person to criminal activity.
  • Information that psychiatrists can use to predict personality and behavior.
  • Information that will accurately predict the life span of an individual.

Answer: A

Section: 01.06

Topic: Human Genetics and Society

Learning Objective: 01.06.01 Describe the types of information that can be obtained from an individual's genome sequence.

Bloom's: 1. Remember

Accessibility: Keyboard Navigation

11) Which is not a potential problem of allowing the genomic sequences of individuals to become widely available?

  • Discrimination by insurance companies.
  • Misinterpretation of the information.
  • Misuse of the information for social purposes.
  • Advances leading to healthier lives for some people.

Answer: D

Section: 01.06

Topic: Human Genetics and Society

Learning Objective: 01.06.02 Discuss the social issues that arise from the availability of personal genome sequences.

Bloom's: 1. Remember

Accessibility: Keyboard Navigation

12) One strand of DNA has the sequence 5′ GGTCTA 3′. What is the sequence of the other strand?

A) 5′ CCAGAT 3′

B) 5′ ATCTGG 3′

C) 3′ GGTCTA 5′

D) 5′ TAGACC 3′

Answer: D

Section: 01.01

Topic: DNA: Life's Fundamental Information Molecule

Learning Objective: 01.01.01 Relate the structure of DNA function.

Bloom's: 2. Understand

Accessibility: Keyboard Navigation

  • / 4

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: EXAM ELABORATIONS
Added: Aug 29, 2025
Description:

Genetics From Genes To Genomes 6th Edition Hartwell Test Bank Genetics, 6e (Hartwell) Chapter 1 Genetics: The Study of Biological Information 1) How does DNA structure relate to its function? A) Th...

Get this document $30.00