GEORGIA CATEGORY 41 PE ST CONTROL

Study Guides Aug 18, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

GEORGIA CATEGORY 41 PE ST CONTROL

MOSQUITO SURVEILLANC E-EXAM

QUESTIONS AND ANSWER S

Question 1: There are over #___ mosquito species in

Georgia

CORRECT ANSWER: 60

Question 2: There are over #__ mosquito species

worldwide

CORRECT ANSWER: 3000

Question 3: $___ are spent in Georgia to reduce mosquito

nuisance and disease effect

CORRECT ANSWER: 125 million

Question 4: Scientific name for the Black Saltmarsh

Mosquito

CORRECT ANSWER: Ochlerotatus taeniorhynchus

Question 5: Scientific name for the Brown Saltmarsh

Mosquito

CORRECT ANSWER: Ochlerotatus sollicitans

Question 6: What county in Georgia has the largest

mosquito control program?

CORRECT ANSWER: Chatham

Question 7: What is the scientific family for mosquitoes?

CORRECT ANSWER: Culicidae

Question 8: What is the scientific order for mosquitoes?

CORRECT ANSWER: Diptera

Question 9: What is the lifecycle of a mosquito?

CORRECT ANSWER: Egg - Larva - Pupa - Adult

Question 10: What are the larva referred to as?

CORRECT ANSWER: Wigglers

Question 11: What are the pupa referred to as?

CORRECT ANSWER: Tumblers

Question 12: What is used to identify various mosquito

species?

CORRECT ANSWER: Scales and veins on wings

Question 13: What is a signature characteristic of the

male mosquito?

CORRECT ANSWER: Bushy antennae and long palpi

Question 14: What is a signature characteristic of the

female mosquito?

CORRECT ANSWER: Long proboscis with needle-like

stylets

Question 15: 3 Characteristics of the Toxorhynchitinae

mosquito

CORRECT ANSWER: *Eggs and larvae found in tree

holes and artificial containers w/ eggs resting on top of water *Do not take blood meals *Feed on other mosquito larvae

Question 16: 3 Characteristics of the Anophelinae

mosquito

CORRECT ANSWER: *Larvae does not have a siphon

*Larvae lie parallel to water's surface *Permanent Pool species

Question 17: 3 Characteristics of the Culicinae mosquito

CORRECT ANSWER: *Siphon always present in

larvae *No palmate hairs on larvae *Lay at 45 degree angle to water's surface

Question 18: Can eggs generally be used to classify

mosquito species?

CORRECT ANSWER: No

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 18, 2025
Description:

GEORGIA CATEGORY 41 PE ST CONTROL MOSQUITO SURVEILLANC E-EXAM QUESTIONS AND ANSWER S Question 1: There are over #___ mosquito species in Georgia CORRECT ANSWER: 60 Question 2: There are over #__ mo...

Get this document $30.00