HESI RN Nursing Care of Children Exam

EXAM ELABORATIONS Aug 29, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

HESI RN Nursing Care of Children Exam

VERSION 1

1) A toddler is receiving an infusion of total parenteral nutrition via a Broviac catheter. As the child plays, the I.V. tubing becomes disconnected from the catheter. What should the LPN/LVN do first?

  • Turn off the infusion pump.
  • Position the child on the side.
  • Clamp the catheter.
  • Flush the catheter with heparin.

Correct Answer: C. Clamp the catheter.

2) A LPN/LVN is conducting an infant nutrition class for parents. Which foods are appropriate to introduce during the first year of life? Select all that apply.

  • Sliced beef
  • Pureed fruits
  • Whole milk
  • Rice cereal
  • Strained vegetables
  • Fruit juice

Correct Answer:

  • Pureed fruits
  • Rice cereal
  • Strained vegetables

3) A mother tells the nurse that her preschool-age daughter with spina bifida sneezes and gets a rash when playing with brightly colored balloons, and that recently she had an allergic reaction after eating kiwifruit and bananas. The

LPN/LVN would suspect that the child may have an allergy to:

  • bananas.
  • latex.
  • kiwifruit.
  • color dyes.

Correct Answer: B. latex.

Nursing Care of Children HESI RN Test Bank (3000+ Questions and Answers) - Brand New Q&As Latest 2023 1 / 4

4) A LPN/LVN is developing a plan to teach a mother how to reduce her infant's risk of developing otitis media. Which direction should the nurse include in the teaching plan?

  • Administer antibiotics whenever the infant has a cold.
  • Place the infant in an upright position when giving a bottle.
  • Avoid getting the infant's ears wet while bathing or swimming.
  • Clean the infant's external ear canal daily.

Correct Answer: B. Place the infant in an upright position when giving a

bottle.

5) When developing a care plan for an adolescent, the nurse considers the child's psychosocial needs. During adolescence, psychosocial development

focuses on:

  • becoming industrious.
  • establishing an identity.
  • achieving intimacy.
  • developing initiative.

Correct Answer: B. establishing an identity.

6) A LPN/LVN is planning care for a 10-year-old child in the acute phase of rheumatic fever. Which activity is most appropriate for the nurse to schedule in the care plan?

  • Playing ping-pong
  • Reading books
  • Climbing on play equipment in the playroom
  • Ambulating without restrictions

Correct Answer: B. Reading books

7) A LPN/LVN is assessing a severely depressed adolescent. Which finding indicates a risk of suicide?

  • Excessive talking
  • Excessive sleepiness
  • A history of cocaine use
  • A preoccupation with death 2 / 4

Correct Answer: D. A preoccupation with death

8) A child is admitted with a tentative diagnosis of clinical depression. Which assessment finding is most significant in confirming this diagnosis?

  • Irritability
  • Sadness
  • Weight gain
  • Fatigue

Correct Answer: B. Sadness

9) A child with iron deficiency anemia is ordered ferrous sulfate (Ferralyn), an oral iron supplement. When teaching the child and parent how to administer this preparation, the mother asks why she needs to mix the supplement with citrus juice. Which response by the nurse is best?

  • "The vitamin C in the citrus juice helps with iron absorption."
  • "Having food and juice in the stomach helps with iron absorption."
  • "The citrus juice counteracts the unpleasant taste of the iron."
  • "There isn't a specific reason for it."

Correct Answer: A. "The vitamin C in the citrus juice helps with iron

absorption."

10) When assessing a child for impetigo, the nurse expects which assessment findings?

  • Small, brown, benign lesions
  • Honey-colored, crusted lesions
  • Linear, threadlike burrows
  • Circular lesions that clear centrally

Correct Answer: B. Honey-colored, crusted lesions

11) A female adolescent client refuses to allow male nurses to care for her while she's hospitalized. Which of these health care rights is this adolescent exerting?

  • Right to competent care
  • Right to have an advance directive on file 3 / 4
  • Right to confidentiality of her medical record
  • Right to privacy

Correct Answer: D. Right to privacy

12) A LPN/LVN is reviewing a teaching plan with parents of an infant undergoing repair for a cleft lip. Which instructions are the most appropriate for the nurse to give? Select all that apply.

  • Offer a pacifier as needed.
  • Lay the infant on his back or side to sleep.
  • Sit the infant up for each feeding.
  • Loosen the arm restraints every 4 hours.
  • Clean the suture line after each feeding by dabbing it with saline solution.
  • Give the infant extra care and support.

Correct Answer:

  • Lay the infant on his back or side to sleep.
  • Sit the infant up for each feeding.
  • Clean the suture line after each feeding by dabbing it with saline solution.
  • Give the infant extra care and support.

13) A LPN/LVN notes that an infant develops arm movement before fine- motor finger skills and interprets this as an example of which pattern of development?

  • Cephalocaudal
  • Proximodistal
  • Differentiation
  • Mass-to-specific

Correct Answer: B. Proximodistal

14) A teenage mother brings her 1-year-old child to the pediatrician's office for a well-baby checkup. She says that her infant can't sit alone or roll over.

An appropriate response by the nurse would be:

  • "This is very abnormal. Your child must be sick."
  • "Let's see about further developmental testing."
  • "Don't worry, this is normal for her age."
  • "Maybe you just haven't seen her do it."
  • / 4

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: EXAM ELABORATIONS
Added: Aug 29, 2025
Description:

HESI RN Nursing Care of Children Exam VERSION 1 1) A toddler is receiving an infusion of total parenteral nutrition via a Broviac catheter. As the child plays, the I.V. tubing becomes disconnected ...

Get this document $30.00