Indiana Cosmetology State Board Exam Latest

EXAM ELABORATIONS Aug 30, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

  • | P a g e

INDIANA COSMETOLOGY STATE

BOARD EXAM LATEST

Question 1. The product information on safe-handling guidelines, first aid, and

proper storage is contained in:

  • Employee Handbook
  • Material Safety Data Sheets
  • FDA Guidelines
  • OSHA Action Plan

Correct Answer: B) Material Safety Data Sheets

Question 2. A substance that is particularly good conductor of electricity is:

  • Rubber
  • Wood
  • Copper
  • Glass

Correct Answer: C) Copper

Question 3. The conversation where the practitioner finds out what the client is

looking for is the:

  • Service Agreement
  • Liability Waiver
  • Follow-up Survey
  • Client Consultation

Correct Answer: D) Client Consultation

  • | P a g e

Question 4. Elevation creates graduation and layers and is usually described in:

  • Inches
  • Degrees
  • Centimeters
  • Percentages

Correct Answer: B) Degrees

Question 5. The angle at which the fingers are held when cutting is referred to

as the:

  • Cutting line
  • Guideline
  • Parting
  • Beveling

Correct Answer: A) Cutting line

Question 6. The process of removing excess bulk without shortening hair length

is:

  • Layering
  • Blunt cutting
  • Texturizing
  • Graduation

Correct Answer: C) Texturizing

Question 7. Curved lines that are used to blend and soften horizontal or vertical

lines are:

  • Directional lines
  • | P a g e
  • Transitional lines
  • Diagonal lines
  • Weight lines

Correct Answer: B) Transitional lines

Question 8. The lines used to remove weight to create graduated or layered

haircuts:

  • Horizontal
  • Diagonal
  • Vertical
  • Convex

Correct Answer: C) Vertical

Question 9. The guideline where a small slice of a previous subsection is moved

to the next position and becomes the new guideline is a:

  • Stationary Guide
  • Perimeter Guide
  • Traveling Guide
  • Interior Guide

Correct Answer: C) Traveling Guide

Question 10. A texturizing technique performed on the ends of hair using the

tips of the shears to remove bulk is:

  • Slithering
  • Point Cutting
  • Slicing
  • Carving
  • | P a g e

Correct Answer: B) Point Cutting

Question 11. The lines used to remove weight to create graduated or layered

haircuts are:

  • Horizontal
  • Vertical
  • Diagonal
  • Convex

Correct Answer: B) Vertical

Question 12. Thinning hair using a sliding movement, with the blades of the

shears partially opened, in order to reduce volume and create movement is:

  • Notching
  • Point cutting
  • Slithering
  • Beveling

Correct Answer: C) Slithering

Question 13. How many members of the Indiana State Board of Cosmetology may be of the same political party?

  • Three
  • Four
  • Five
  • Seven

Correct Answer: C) Five

Question 14. A cosmetology license is valid for how many years?

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: EXAM ELABORATIONS
Added: Aug 30, 2025
Description:

Indiana Cosmetology State Board Exam Latest Update 2024-2025 Actual Exam from Credible Sources with 100 Questions and Verified Correct Answers Golden Ticket to Guaranteed A+ Verified by Professor p...

Get this document $30.00