- | Page
IOWA 3OT PESTICIDE EXAM
QUESTIONS AND ANSWER S
Question 1: EPA reported this much was spent on
pesticide use for industrial/commercial/government sector and this much was spend for home and garden sector in 2012
CORRECT ANSWER: 1.4 billion; 3.3 billion
Question 2: Define integrated pest management
CORRECT ANSWER: System that uses all available
and suitable pest control tactics to reduce pest populations to tolerable levels while minimizing adverse environmental side effects.
Question 3: Explain how aesthetic thresholds affect IPM
tactics
CORRECT ANSWER: Aesthetic thresholds are based
on tolerance, personal comfort, taste, plant appearance, and specific site conditions. Nurseries and the like have zero pest tolerance whereas landscape plantings might
- | Page
have low tolerance. Healthy lawns have a higher threshold than stressed, weakened lawns
Question 4: Explain how IPM can reduce the use of
pesticides
CORRECT ANSWER: Pesticides are not meant to be a
solution to all problems. IPM provides the most effective solutions in all regards, which may not always be pesticides.
Question 5: List the six control strategies used in IPM
CORRECT ANSWER: Cultural, Mechanical, Host
resistance, Biological, Regulatory, chemical
Question 6: Define pesticide
CORRECT ANSWER: Any material used to kill,
attract, repel, regulate, or interrupt growth and mating of pests, or to regulate plant growth
Question 7: Contact pesticides
- | Page
CORRECT ANSWER: Must physically touch the pest
organism or be sprayed on the site the pest frequents to exert an action. Example would be protective fungicide.Must be re-applied to new plant tissues or if precipitation washes product off
Question 8: Systemic pesticide
CORRECT ANSWER: Enters the plant via roots or
above ground plant tissues and is moved inside of the plant. Could render plant toxic to insect or mice. Could move through plant to kill parts of the plant. Example would be curative fungicide because it penetrates the plant and stops disease
Question 9: Preemergence
CORRECT ANSWER: Applied prior to weed seed
germination. Little to no effect on weeds that have emerged
Question 10: Postemergence
- | Page
CORRECT ANSWER: Applied to actively growing
plants. Work best in sunlight, high humidity, good soil moisture
Question 11: Selective pesticide
CORRECT ANSWER: Control only certain types or
stages of pests while leaving nontarget organisms unaffected. Example would be herbicide that kills broadleaf weeds and not turfgrass
Question 12: Nonselective pesticide
CORRECT ANSWER: Exert their action on a wide
variety of pests. Control most of the plants they are sprayed on.
Question 13: Identify the best application timing for
effective pest control as it pertains to: plant diseases,
insects, and weeds CORRECT ANSWER: Plant diseases: For fungicides, it is critical that susceptible tissues be protected before an infection begins or at the first appearance of any