ISSA CORRECTIVE EXERCISE

Study Guides Aug 18, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

  • | Page

ISSA CORRECTIVE EXERCISE

FINAL EXAM QUESTIONS AND

ANSWERS | LATEST UPDATE |

GRADED A+

Question 1: Why are tendons and ligaments similar?

CORRECT ANSWER : A limited blood supply and low

metabolism

Question 2: What is the name of the outer layer of

connective tissue on skeletal muscle?

CORRECT ANSWER : Epimysium

Question 3: What are the functional units of skeletal

muscle that allow it to shorten?

CORRECT ANSWER : Sarcomeres

Question 4: In terms of muscle actions at the knee joint,

what are the quadriceps and hamstrings?

CORRECT ANSWER : antagonists

  • | Page

Question 5: When does skeletal muscle shorten?

CORRECT ANSWER : actin and myosin bind and slide

past each other

Question 6: What is a muscular force-couple?

CORRECT ANSWER : two or more muscles

concurrently produce force in different directions to produce one movement

Question 7: When lifting the arm overhead, how is

impingement of the subacromial space avoided?

CORRECT ANSWER : a muscular force-couple occurs

between the deltoid and supraspinatus

Question 8: During a squat, if your client's knees buckle

inward as she ascends, what is the most likely cause?

CORRECT ANSWER : weakness of the hip abductors

and external rotator

  • | Page

Question 9: After a workout, if your client mentions a

deep, nervy pain in his shoulder that radiates down to his hand, what should be your first course of action?

CORRECT ANSWER : tell him to get cleared from a

physician or physical therapist before your next workout

Question 10: If a new client mentions left shoulder pain

when pressing a 50-pound dumbbell overhead, what is the most acceptable first step during an initial movement assessment?

CORRECT ANSWER : Instruct him to mimic the left

shoulder movement without any weight in hand

Question 11: When a client with right shoulder pain has

been cleared to exercise, what comes earliest in the corrective exercise process?

CORRECT ANSWER : Assess whether or not the client

can perform diaphragmatic breathing

  • | Page

Question 12: If your client, Steve, mentions losing weight

without a diet change, night sweats, and a recent fever, what should you do?

CORRECT ANSWER : tell him to get cleared from his

physician before scheduling a workout with you

Question 13: What is the purpose of diaphragmatic

breathing for your client?

CORRECT ANSWER : achieve a state of low stress and

improve ribcage alignment

Question 14: What is one primary difference between an

upper motor neuron and a lower motor neuron?

CORRECT ANSWER : All upper motor neurons are

closer to the brain

Question 15: If a new client, John, has 3/10 right shoulder

pain at rest and it increases to 6/10 after a shoulder corrective exercise, what is the next recommended step?

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 18, 2025
Description:

ISSA CORRECTIVE EXERCISE FINAL EXAM QUESTIONS AND ANSWERS | LATEST UPDATE | GRADED A+ Question 1: Why are tendons and ligaments similar? CORRECT ANSWER : A limited blood supply and low metabolism Q...

Get this document $30.00