- | Page
ISYE 6501 MIDTERM 1 EXAM
QUESTIONS WITH 100%
SOLUTIONS LATEST UPD ATE
Question 1: What do descriptive questions ask?
CORRECT ANSWER : What happened? (e.g., which
customers are most alike)
Question 2: What do predictive questions ask?
CORRECT ANSWER : What will happen? (e.g., what
will Google's stock price be?)
Question 3: What do prescriptive questions ask?
CORRECT ANSWER : What action(s) would be best?
(e.g., where to put traffic lights)
Question 4: What is a model?
CORRECT ANSWER : Real-life situation expressed as
math.
- | Page
Question 5: What do classifiers help you do?
CORRECT ANSWER : differentiate
Question 6: What is a soft classifier and when is it used?
CORRECT ANSWER : In some cases, there won't be a
line that separates all of the labeled examples. So we use a classifier that minimizes the number of mistakes.
Question 7: What does it mean when the
classifier/decision boundary is almost parallel to the vertical x-axis?
CORRECT ANSWER : The horizontal attribute is all
that is needed.
Question 8: What does it mean when the
classifier/decision boundary is almost parallel to the horizontal y-axis?
CORRECT ANSWER : The vertical attribute is all that
is needed.
- | Page
Question 9: What is time-series data?
CORRECT ANSWER : The same data recorded over
time often recorded at equal intervals
Question 10: What is quantitative data?
CORRECT ANSWER : Number with a meaning: higher means more, lower means less (e.g., age, sales, temperature, income)
Question 11: What is categorical data?
CORRECT ANSWER : Numbers w/o meaning (e.g., zip
codes), non-numeric (e.g., hair color), binary data (e.g., male/female, yes/no, on/off)
Question 12: Which of these is time series data? A. The
average cost of a house in the United States every year since 1820 B. The height of each professional basketball player in the NBA at the start of the season
CORRECT ANSWER : A
- | Page
Question 13: Which of these is structured data? A. The
contents of a person's Twitter feed B. The amount of money in a person's bank account
CORRECT ANSWER : B
Question 14: What is structured data?
CORRECT ANSWER : Data that can be stored in a
structured way
Question 15: What is unstructured data?
CORRECT ANSWER : Data that is not easily described
and stored (e.g., written text)
Question 16: A survey of 25 people recorded each
person's family size and type of car. Which of these is a data point? A. The 14th person's family size and car type
- The 14th person's family size C. The car type of each
person
CORRECT ANSWER : A. A data point is all the
information about one observation