- | Page
LEADERSHIP IN SAFETY
EXCELLENCE NEWEST ACTUAL
EXAM COMPLETE QUESTI ONS
AND CORRECT DETAILED
ANSWERS (VERIFIED AN SWERS)
|ALREADY GRADED A+||BRAND
NEW!!
Question 1: What are the three essential actions of an
effective safety leader?
CORRECT ANSWER : Mentoring, Motivating,
Monitoring
Question 2: What are the six common components of
corporate culture?
CORRECT ANSWER : Narrative, Place, People,
Policies, Values, Vision
Question 3: What are the three goals of corporate culture?
CORRECT ANSWER : Workers hold safety as a value
(fundamental belief) and not just a priority (can change),
- | Page
Workers take responsibility for their own safety as well as the safety of others, Workers are willing to act on their own sense of responsibility
Question 4: What are the three main sources of supervisor
health and safety responsibilities?
CORRECT ANSWER : Company H&S Program, Safety
Team, Safety Tasks
Question 5: What are the three levels of government?
CORRECT ANSWER : Federal, Provincial and
Territorial, Municipal
Question 6: What is a work site?
CORRECT ANSWER : A location where a worker is, or
is likely to be, engaged in any occupation and includes any vehicle or mobile equipment used by a worker in an occupation.
- | Page
Question 7: What are the three factors considered in Due
Diligence?
CORRECT ANSWER : Foreseeability, Preventability,
Control
Question 8: What are the main components of Alberta's
OHS legislation?
CORRECT ANSWER : Act, Regulation, Code
Question 9: Which piece of the Alberta OHS legislation
provides information regarding adopted standards?
CORRECT ANSWER : OHS Code Part 1 Section 3
Question 10: What are the three basic rights of a worker?
CORRECT ANSWER: Right to know, Right to
participate, Right (duty) to Refuse Unsafe Work
Question 11: What are the three groups that make up a
company's health and safety team?
- | Page
CORRECT ANSWER : Management, Supervisors,
Workers
Question 12: What are three types of supervisor safety
tasks?
CORRECT ANSWER : Pre-job planning, Scheduled or
periodic tasks, Continuous or ongoing tasks
Question 13: What are the four contributing factors of
hazards at a work site?
CORRECT ANSWER : People, Equipment, Materials,
Environment
Question 14: What are the five hazard categories?
CORRECT ANSWER : Biological, Chemical,
Ergonomical, Physical, Psychological
Question 15: What are the two factors most risk
assessment models evaluate?