Leonard Test Bank - Leonard Test Bank Chapter 02: Suffixes and Comb...

EXAM ELABORATIONS Aug 29, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

Quick and Easy Medical Terminology 8th Edition Leonard Test Bank

Chapter 02: Suffixes and Combining Forms Made Easy

Leonard: Quick & Easy Medical Terminology, 8th Edition

MULTIPLE CHOICE

1. Suture of a blood vessel is called:

  • angiectomy
  • angioplasty
  • angiorrhaphy
  • angiotomy
  • ANS: C REF: p. 29 TOP: Surgical Suffixes

2. Surgical puncture of the thin membrane that surrounds the fetus is called:

  • adenectomy
  • amniocentesis
  • angiorrhexis
  • glycolysis
  • ANS: B REF: p. 29 TOP: Surgical Suffixes

3. Pain along the course of a nerve is called:

  • neuralgia
  • neurocele
  • neuroplasty
  • neurosis

ANS: A REF: p. 36 TOP: Symptoms and Diagnostic Suffixes

  • Protrusion of all or part of an organ through the wall of a cavity that contains it is called:
  • a hernia
  • dilatation
  • edema
  • emesis
  • ANS: A REF: p. 36 TOP: Symptoms and Diagnostic Suffixes

5. A term that means stretching of a structure is:

  • dilatation
  • ptosis
  • prolapse
  • spasm
  • ANS: A REF: p. 36 TOP: Symptoms and Diagnostic Suffixes

  • The presence of abnormally large amounts of fluid in the tissues that results in swelling is

called:

  • dilatation
  • edema
  • emesis
  • ptosis 1 / 4

ANS: B REF: p. 36 TOP: Symptoms and Diagnostic Suffixes

7. Excessive preoccupation with fire is termed:

  • hydrophobia
  • kleptomania
  • paranoia
  • pyromania
  • ANS: D REF: p. 44 TOP: Symptoms and Diagnostic Suffixes

8. Carcinoma is:

  • an abnormal fear of something
  • another term for cancer
  • any disease of a body structure
  • excessive preoccupation with illness
  • ANS: B REF: p. 37 TOP: Symptoms and Diagnostic Suffixes

9. Prolapse means:

  • cramping
  • discharge
  • sagging
  • rupture
  • ANS: C REF: p. 37 TOP: Symptoms and Diagnostic Suffixes

10. A word that is also a suffix that means stopping or controlling is:

  • edema
  • mania
  • ptosis
  • stasis

ANS: D REF: p. 37 TOP: Symptoms and Diagnostic Suffixes

11. Surgical repair of the eye is:

  • ophthalmalgia
  • ophthalmological
  • ophthalmoplasty
  • ophthalmorrhagia
  • ANS: C REF: p. 34 TOP: Surgical Suffixes

12. A surgical procedure to increase the size of the breasts is:

  • augmentation mammoplasty
  • mammography
  • mastitis
  • reduction mammoplasty
  • ANS: A REF: p. 33 TOP: Combining Forms for Body Structures

13. Partial or total excision of a nerve is called:

  • neurectomy 2 / 4
  • neurology
  • neuroplasty
  • neurosis
  • ANS: A REF: p. 32 TOP: Surgical Suffixes

  • A surgical procedure in which the colon is sutured to the abdominal wall is:
  • colonoscopy
  • colopexy
  • coloscopy
  • colostomy
  • ANS: B REF: pp. 32, 33 TOP: Surgical Suffixes

15. A term that means vomiting is:

  • amnion
  • emesis
  • endocrine
  • forensic
  • ANS: B REF: p. 36 TOP: Symptoms and Diagnostic Suffixes

  • The branch of medicine concerned with the administration of drugs or agents that produce

loss of feeling is:

  • anesthesiologist
  • anesthesiology
  • immunologist
  • immunology

ANS: B REF: p. 26 TOP: Specialists and Specialties

17. The physician who specializes in intestinal and gastric disorders is a:

  • gastroenterologist
  • gastroenterology
  • gerontologist
  • gerontology
  • ANS: A REF: p. 24 TOP: Specialists and Specialties

  • The medical specialty that is devoted to treating diseases of the female reproductive organs,

including the breasts, is:

  • gerontology
  • gynecology
  • pathology
  • urology
  • ANS: B REF: p. 24 TOP: Specialists and Specialties

19. A term that means uniting a wound by stitches is:

  • excision
  • incision
  • surgical puncture
  • suture 3 / 4

ANS: D REF: pp. 29, 33 TOP: Surgical Suffixes

20. A term that means the opposite of malignant is:

  • benign
  • cancerous
  • obstetric
  • ptosis
  • ANS: A REF: p. 23 TOP: Symptoms and Diagnostic Terms

21. Inflammation of the eye is called:

  • ophthalmalgia
  • ophthalmitis
  • ophthalmopathy
  • ophthalmorrhexis
  • ANS: B REF: p. 39 TOP: Symptoms and Diagnostic Suffixes

22. Herniation of the brain through an opening in the skull is called:

  • craniectomy
  • craniotomy
  • encephalocele
  • encephalopathy
  • ANS: C REF: p. 36 TOP: Symptoms and Diagnostic Suffixes

23. The term cardiologist means:

  • a heart specialist
  • any disease of the heart
  • inflammation of the heart muscle
  • study of the heart and its associated diseases
  • ANS: A REF: p. 20 TOP: Specialists and Specialties

24. Rupture of the eyeball is termed:

  • ophthalmocentesis
  • ophthalmorrhexis
  • otorrhexis
  • otorrhea
  • ANS: B REF: p. 39 TOP: Symptoms and Diagnostic Suffixes

25. Cramping of the hand is:

  • chirosis
  • cholestasis
  • chirospasm
  • colostomy
  • ANS: C REF: pp. 31, 40 TOP: Symptoms and Diagnostic Suffixes

  • Which of the following terms means dilation of a blood or lymph vessel?
  • angioplasty
  • / 4

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: EXAM ELABORATIONS
Added: Aug 29, 2025
Description:

Quick and Easy Medical Terminology 8th Edition Leonard Test Bank Chapter 02: Suffixes and Combining Forms Made Easy Leonard: Quick & Easy Medical Terminology, 8th Edition MULTIPLE CHOICE 1. Suture ...

Get this document $30.00