Microbiology Principles and Explorations 9th Edition Black

EXAM ELABORATIONS Aug 29, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

Microbiology Principles and Explorations 9th Edition Black Test Bank

Chapter 1: Scope and History of Microbiology

Question Type: Multiple Choice

1) Microbes live in us, on us and nearly everywhere around us. Which of the following activities are microbes involved in?

a) Decomposing dead organisms

b) Aiding the digestive processes of grazing animals

c) Capturing energy from the sun

d) All of the above

Answer: d

Difficulty: Easy

Learning Objective 1: LO 1.1 Distinguish the different types of microbes in terms of their cellular structure, including the types of jobs microbiologists may hold as they study them.

Section Reference 1: Section 1.1 Why Study Microbiology?

2) Which of the following is a reason microorganisms are useful in many different research laboratories (such as ecology, biochemistry, evolution and genetics)?

a) They are easy to see and count

b) They have fairly complex structures and are expensive

c) They reproduce fast and grow in large numbers

d) They live everywhere so contaminants from the environment are not a problem.

Answer: c

Difficulty: Easy

Learning Objective 1: LO 1.1 Distinguish the different types of microbes in terms of their cellular structure, including the types of jobs microbiologists may hold as they study them.

Section Reference 1: Section 1.2 Scope of Microbiology

3) Microbiology is the study of bacteria, algae, fungi, viruses and protozoa. Most of these

are single-celled, except for which two:

  • bacteria (some of which are multicellular) and algae
  • algae and fungi (some have many cells)
  • protozoa and fungi 1 / 4
  • bacteria and viruses

Answer: b

Difficulty: Medium

Learning Objective 1: LO 1.1 Distinguish the different types of microbes in terms of their cellular structure, including the types of jobs microbiologists may hold as they study them.

Section Reference 1: Section 1.2 Scope of Microbiology

4) A parasitologist studies parasites. What does a mycologist study?

  • protozoa
  • how viruses cause disease and are involved in cancer
  • the development of chemical substances to treat diseases
  • fungi

Answer: d

Difficulty: Easy

Learning Objective 1: LO 1.1 Distinguish the different types of microbes in terms of their cellular structure, including the types of jobs microbiologists may hold as they study them.

Section Reference 1: Section 1.2 Scope of Microbiology

5) While a doctor may diagnose and treat a patient who presents with a disease, an

epidemiologist:

  • helps in the development and use of vaccines
  • investigates what organism is responsible for a particular patient’s disease
  • figures out how to use microorganisms to clean up the environment
  • studies the frequency and distribution of the disease in the community

Answer: d

Difficulty: Medium

Learning Objective 1: LO 1.1 Distinguish the different types of microbes in terms of their cellular structure, including the types of jobs microbiologists may hold as they study them.

Section Reference 1: Section 1.2 Scope of Microbiology

6) What did ancient civilizations know about disease? 2 / 4

a) Even though they could not see microbes the Greeks and Romans knew that they

caused disease and could be transmitted.

b) The ancient Mosaic laws in the bible encouraged the burial of waste and the separation

of lepers and other diseased individuals.

c) All ancient civilizations thought that disease struck people that were morally corrupt.

d) Infectious diseases did not have much impact on the survival of people in ancient

civilizations.

Answer: b

Difficulty: Hard

Learning Objective 1: LO 1.2 Compare the germ theory with that of spontaneous

generation, describing the contributions made by Redi, Spallanzani, Pasteur, Tyndall, and Koch that led to a resolution of these conflicting theories and an understanding the role microbes play in disease.

Section Reference 1: Section 1.3 Historical Roots

7) What discovery was crucial to the founding of the field of microbiology?

a) Isolation of lepers limiting the spread of infectious disease

b) Agglutination of bacteria in immune serum

c) The chemical composition of DNA, the genetic material

d) Microscopes which allowed for the direct observation of microbes

Answer: d

Difficulty: Easy

Learning Objective 1: LO 1.2 Compare the germ theory with that of spontaneous

generation, describing the contributions made by Redi, Spallanzani, Pasteur, Tyndall, and Koch that led to a resolution of these conflicting theories and an understanding the role microbes play in disease.

Section Reference 1: Section 1.3 Historical Roots

8) The English scientist Robert Hooke coined the term cell because the small boxes he saw in the microscope reminded him of a monk’s room. What is the cell theory that was later proposed?

a) Cells are fundamental units of life.

b) Replication requires the division of cells into two equal cells.

c) Hereditary information is passed on in the form of DNA.

d) All organisms are unicellular, made up of one cell.

Answer: a 3 / 4

Difficulty: Medium

Learning Objective 1: LO 1.2 Compare the germ theory with that of spontaneous

generation, describing the contributions made by Redi, Spallanzani, Pasteur, Tyndall, and Koch that led to a resolution of these conflicting theories and an understanding the role microbes play in disease.

Section Reference 1: Section 1.3 Historical Roots

9) All of the following statements agree with the germ theory of disease, except:

  • microorganisms can invade other organisms and cause disease
  • maggots only grow on meat that is left in an open flask because microbes are
  • transmitted by flies and do not spontaneously generate

  • disease-causing organisms will spontaneously arise from decaying meat
  • disease is not caused by bad air or spirits

Answer: c

Difficulty: Medium

Learning Objective 1: LO 1.2 Compare the germ theory with that of spontaneous

generation, describing the contributions made by Redi, Spallanzani, Pasteur, Tyndall, and Koch that led to a resolution of these conflicting theories and an understanding the role microbes play in disease.

Section Reference 1: Section 1.4 The Germ Theory of Disease

10) Louis Pasteur made several important contributions to microbiology. These included studying wine making, identifying diseases in silkworms and which of the following:

  • developing culture techniques
  • developing the first rabies vaccine
  • using a swan-necked flask to prove that air contained the vital force that brought
  • microbes

  • discovering a method to introduce unwanted organisms into food and wine

Answer: b

Difficulty: Hard

Learning Objective 1: LO 1.2 Compare the germ theory with that of spontaneous

generation, describing the contributions made by Redi, Spallanzani, Pasteur, Tyndall, and Koch that led to a resolution of these conflicting theories and an understanding the role microbes play in disease.

Section Reference 1: Section 1.4 The Germ Theory of Disease

11) Koch’s postulates were:

  • / 4

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: EXAM ELABORATIONS
Added: Aug 29, 2025
Description:

Microbiology Principles and Explorations 9th Edition Black Test Bank Chapter 1: Scope and History of Microbiology Question Type: Multiple Choice 1) Microbes live in us, on us and nearly everywhere ...

Get this document $30.00