- | Page
MSF RIDERCOACH CANDI DATE
PRE-COURSE ASSIGNMEN T EXAM
QUESTIONS & CORRECT
ANSWERS
Question : 1. Note the total number of sections. (In the
Rider Handbook)
CORRECT ANSWER : 16
Question : 2. Which 4 sections of the Rider Handbook are
not addressed in the MSF Basic eCourse?
CORRECT ANSWER : Section 12. Select Topics
Section 13. Key Safety Concepts Section 14. Knowledge Test Section 15. Next Steps
Question : 4. Name the two turning strategies (one basic,
one an overall strategy).
CORRECT ANSWER : slow, look, press and roll
search-setup-smooth
- | Page
Question : 5. Note the example used to illustrate use of
the wind chill chart.
CORRECT ANSWER : chilly day at 40F, a speed of
55mph has a chilling effect on exposed skin of 25F
Question : 6. Define Rider Character.
CORRECT ANSWER : One who uses good judgement
and rides within personal and situational limits
Question : 7. In less than 50 words, explain "risk offset".
CORRECT ANSWER : Risk offset is the difference
between the risk you take and the skill you possess.
Question : 8. Does the good risk offset line angle up or
down?
CORRECT ANSWER : up
Question : 9. Note the use of LP1, LP2 and LP3.
- | Page
CORRECT ANSWER : lane positions use varies
depending on the situation
Question : 10. What are the specific names for the 3
visual lead times and distances?
CORRECT ANSW ER: 2 second following time and
distance
- second urgent time and distance
12 second anticipation time and distance
Question : 11. How many feet (average) does it take to
make a real-world stop at 60 mph?CORRECT ANSWER : (approx speed * 1.5) : 90 feet
Question : 12. List the 4 search categories.
CORRECT ANSWER : - traffic controls and roadway
design features
roadway users
- | Page
road and surface conditions
escape paths in front and to each side
Question : 13. List the 3 action steps of Execute.
CORRECT ANSWER : - adjust speed
adjust position
communicate intentions
Question : 14. How many escape paths are addressed in
the Rider handbook?
CORRECT ANSWER : 3- Front of you, to the right, to
the left
Question : 15. Define Presentation.
CORRECT ANSWE R: - to use a lane position where
others have a better chance of seeing you