- | Page
MSF WRITTEN TEST QUE STIONS
& CORRECT ANSWERS LATEST
UPDATE
Question 1: Give three reasons why motorcycling is more
risky than driving a car.
CORRECT ANSWER : Vulnerability, Visibility,
Judgment.
Question 2: What are some ways to prepare for the riding
risks?
CORRECT ANSWE R: Risk acceptance, Mental
readiness, physical readiness, riding gear, understand your abilities/limitations, know your motorcycle and awareness of riding conditions.
Question 3: What does it mean to act responsibly?
CORRECT ANSWER : Demonstrate acceptance of and
commitment to managing the risks of riding, helping reduce your chances of a crash, injury or death.
- | Page
Question 4: What is the benefit of wearing apparel
specifically designed for motorcycling?
CORRECT ANSWER : Protection, comfort/cover,
control.
Question 5: How does riding gear make a rider more
comfortable?
CORRECT ANSWER : By protecting you from all
elements.
Question 6: What is the difference between retro-
reflective and reflective?CORRECT ANSWER : Retro-reflective material: reflects light back to the source and illuminates the rider.Reflective, bright to make yourself more visible/visibility.
Question 7: Why aren't ordinary glasses or sunglasses
sufficient eye protection?
CORRECT ANSWER : Do not provide adequate eye
protection.
- | Page
Question 8: What three things should you consider when
shopping for riding gear?
CORRECT ANSWER : 1. Brightly colored/retro-
reflective material. 2. Protection. 3. All kinds of riding conditions.
Question 9: Where do you find the recommended
maintenance schedule for your motorcycle?
CORRECT ANSWER : Owners Manual
Question 10: What are the six primary controls and where
is each located?
CORRECT ANSWER : 1. Throttle (right handgrip) 2.
Clutch lever (in front of left hand grip) 3. Gearshift lever (in front of left foot rest) 4. Front brake lever (in front of right handgrip) 5. Rear brake pedal (in front of right footrest) 6. Handlebars
Question 11: What is the purpose of the engine cutoff
switch and where is it located?
- | Page
CORRECT ANSWER : Allows you to shut off the
engine without removing your hands (right handgrip)
Question 12: What must you remember when using your
motorcycle turn signal?
CORRECT ANSWER : Most models (motorcycles) do
not cancel turn signals.
Question 13: How do you start the bike?
CORRECT ANSWER : 1. Turn fuel valve from off to
on, turn ignition switch on 2. Shift transmission to neutral
- Move engine cut off to "run" or "on" 4. Squeeze clutch
before operating 5. Press the starter button
Question 14: How do you use the friction zone?
CORRECT ANSWER : Gradually, slowly
Question 15: What are the elements of good riding
posture?