Multiple-Choice Questions

EXAM ELABORATIONS Aug 29, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

Nursing Theories and Nursing Practice 5th Edition Smith Test Bank

Chapter 1: Nursing Theory and the Discipline of Nursing

Multiple-Choice Questions

1. The purpose of theory is to:

  • Explain experience.
  • Describe relationships.
  • Project outcomes.
  • All of the above.

ANS: D

  • Members of a community of scholars share a commitment to all of the following except:
  • Values.
  • Knowledge.
  • Geographic location.
  • Processes.

ANS: C

  • and structures are essential to any
  • discipline and are inherent in nursing theories.

  • Paradigm and metaparadigm.
  • Syntactical and conceptual.
  • Middle and grand.
  • Language and symbol. 1 / 4

ANS: B

4. Books and periodicals are examples of:

  • Communication networks.
  • Heritage of literature.
  • Nursing organizations.
  • Nursing discipline.

ANS: B

5. The basic building blocks of theories are:

  • Concepts and their definitions.
  • Statements of relationships.
  • Concepts and statements of relationships.
  • Empirical indicators.

ANS: C

6. Nursing theories:

  • Are discovered in nature.
  • Serve as exact representations of reality.
  • Are invented by humans.
  • Cannot be modified.

ANS: C 2 / 4

7. A paradigm is defined as a:

  • Worldview.
  • General framework.
  • Set of shared perspectives held by members of a discipline.
  • All of the above.

ANS: D

  • The dependence of nursing theory development on human imagination is an attribute of

nursing as a(n):

  • Occupation.
  • Discipline.
  • Vocation.
  • Profession.

ANS: B

9. The primary purpose of nursing theory is to:

  • Structure nursing knowledge.
  • Demonstrate creativity in nursing.
  • Guide the thinking about, being, and doing of nursing.
  • Organize nursing curricula.

ANS: C 3 / 4

  • The first nursing theorist who identified the importance of theory in nursing was:
  • Virginia Henderson.
  • Hildegard Peplau.
  • Lydia Hall.
  • Florence Nightingale.

ANS: D

11. The most abstract level of knowledge is the:

  • Paradigm.
  • Metaparadigm.
  • Theory.
  • Concept.

ANS: B

12. Statements of enduring values or beliefs are considered:

  • Conceptual models.
  • Philosophies.
  • Grand theories.
  • Practice theories.

ANS: B

  • Theories that include specific concepts, are broad enough to be useful in complex situations,

and can be empirically tested are called:

  • / 4

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: EXAM ELABORATIONS
Added: Aug 29, 2025
Description:

Nursing Theories and Nursing Practice 5th Edition Smith Test Bank Chapter 1: Nursing Theory and the Discipline of Nursing Multiple-Choice Questions 1. The purpose of theory is to: A. Explain experi...

Get this document $30.00