- | Page
NR566 FINAL (ADVANCED
PHARMACOLOGY FOR CAR E OF
THE
FAMILY)
Question 1: What is the effect of hormone replacement
therapy (HT) on osteoporosis prevention and what happens when HT is stopped?
CORRECT ANSWER : HT reduces postmenopausal
bone loss and thereby decreases the risk for osteoporosis and related fractures. Unfortunately, when HT is stopped, bone mass rapidly decreases by approximately 12%.Hence to maintain bone health, HT must continue lifelong.
Question 2: What is the most common non-contraceptive
use of estrogens?
CORRECT ANSWER : Hormone therapy (-when HT is
stopped, bone mass rapidly decreases by approximately 12%. Hence to maintain bone health, HT must continue lifelong.
- | Page
Question 3: When should progestin be used for hormone
replacement therapy and why?
CORRECT ANSWER : To counterbalance estrogen-
mediated stimulation of the endometrium, which can lead to endometrial hyperplasia and cancer.
Question 4: When should progestin not be used for
hormone replacement therapy and why?
CORRECT ANSWER : Progestins should not be
prescribed as HRT for women who have undergone hysterectomy.
Question 5: What are the advantages of transdermal
estrogen formulations compared to oral formulations?
CORRECT ANSWER : Compared with oral
formulations of estrogen, the transdermal formulations
have four advantages:
- The total dose of estrogen is greatly reduced (because
- There is less nausea and vomiting.
- Blood levels of estrogen fluctuate less.
the liver is bypassed).
- | Page
- There is a lower risk for DVT, pulmonary embolism,
and stroke.
Question 6: What is the function/mechanism of
combination oral contraceptives (OCs)?
CORRECT ANSWER: Reduce fertility primarily by
inhibiting ovulation.
Question 7: What is the role of progestin in combination
oral contraceptives?
CORRECT ANSWER : Acts in the hypothalamus and
pituitary to suppress the midcycle luteinizing hormone surge, which normally triggers ovulation.
Question 8: What is the role of estrogen in combination
oral contraceptives?
CORRECT ANSWER : Suppresses release of follicle-
stimulating hormone from the pituitary (and thereby inhibits follicular maturation).
- | Page
Question 9: What are the two main categories of oral
contraceptives?
CORRECT ANSWER : 1) those that contain an estrogen
plus a progestin, known as combination OCs, and 2) those that contain just a progestin, known as "minipills" or progestin-only OCs.
Question 10: What are the absolute contraindications for
oral contraceptive therapy?
CORRECT ANSWER : Thrombophlebitis,
thromboembolic disorders, cerebral vascular disease, coronary occlusion, or a past history of these conditions, or a condition that predisposes to these disorders, abnormal liver function, known or suspected breast cancer, undiagnosed abnormal vaginal bleeding, known or suspected pregnancy, smokers older than 35 years.
Question 11: What are the advantages and disadvantages
of progestin-only oral contraceptives ("minipills") compared to combination OCs?