NSG552 PSYCHOPHARMAC OLOGY

Study Guides Aug 18, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

  • | Page

NSG552 PSYCHOPHARMAC OLOGY

EXAM 1 |91 QUESTIONS AND

ANSWERS

Question 1: What are the 6 general principles of

psychopharmacological treatment?

CORRECT ANSWER : Safety, Tolerability, Efficacy,

Practicality, Treatment accessibility, Treatment compliance

Question 2: Define First-generation antipsychotics

CORRECT ANSWER : Referred to as Typical

Antipsychotics. Most have strong bond with D2 receptors only, cause EPS symptoms faster due to prolonged receptor dissociation, have more dangerous side effect profiles, have been around longer, more effective at treating positive symptoms, less expensive. (Ex.Haloperidol, Chlorpromazine, Thioridazine, Fluphenazine)

  • | Page

Question 3: Define Second-generation antipsychotics

CORRECT ANSWER : Referred to as Atypical

Antipsychotics. Most have a weak bond with D2 receptors and block serotonin receptors leading to anti- depressive and anxiolytic effects. They cause less EPS due to rapid receptor disassociation which leads to rapid dopamine neurotransmission. Have less dangerous side effect profiles but can cause metabolic syndromes, have been around shorter time, more expensive, more effective at treating negative symptoms but can treat positive symptoms as well, long-acting injections available for several of these. (Ex. Risperidone, Clozapine, Quetiapine, Aripiprazole, Ziprasidone)

Question 4: What antipsychotic medication is likely to

have the least amount of weight gain?

CORRECT ANSWER : Ziprasidone

  • | Page

Question 5: What antipsychotic medication is least likely

to result in metabolic syndrome?

CORRECT ANSWER : Haloperidol

Question 6: What antipsychotic medications are least

likely to cause increased prolactin?

CORRECT ANSWER : Aripiprazole, Asenapine,

Clozapine, Quetiapine, Olanzapine

Question 7: What antipsychotic medications are least

likely to cause QT elongation?

CORRECT ANSWER: Haloperidol, Olanzapine,

Aripiprazole

Question 8: What antipsychotic medications are least

likely to cause EPS?

  • | Page

CORRECT ANSWER : Clozapine, Quetiapine

Question 9: What are the four steps to monitor for

metabolic syndrome?

CORRECT ANSWER : 1) Obtain Baseline -> weight,

BMI, fasting glucose and lipids, BP, EKG 2) Recheck weight+BMI at 4 weeks, 8 weeks, 12 weeks,

  • months, quarterly, and annually
  • 3) Check fasting glucose and lipids at Biannually 4) If metabolic syndrome is suspected then switch agents, lower dose, and/or add metformin

Question 10: T/F ETOH use increases risk for TD?

CORRECT ANSWER : TRUE

Question 11: How to manage EPS?

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 18, 2025
Description:

NSG552 PSYCHOPHARMAC OLOGY EXAM 1 |91 QUESTIONS AND ANSWERS Question 1: What are the 6 general principles of psychopharmacological treatment? CORRECT ANSWER : Safety, Tolerability, Efficacy, Practi...

Get this document $30.00