- | Page
ONS Chemotherapy Immunotherapy Certificate Test with Approved Answers | Latest
Question 1: Can I be intimate with my partner during treatment?
CORRECT ANSWER : -you should definitely check with your
HCP first to be sure -traces of chemo may be present in vaginal fluid for up to 48 hours after treatment -use of a barrier is recommended for this reason for at least the first 48 hours
Question 2: What are the functions of the following cells: Phagocytes, Natural Killer Cells, Granulocytes, Macrophages?
CORRECT ANSWER: 1. Cells that engulf and destroy invader
- Cells that sense receptors on self and non-self to determine if
- Type of WBC that have granules (Neutrophils, Eosinophils -
- Large phagocytic cells stimulated by infection
they should kill or not
parasites, Basophils - release histamine to stimulate immune response)
Question 3: What is the formula for Absolute Neutrophil Count?
CORRECT ANSWER : - (%segs + %bands) x (WBC) / 100
- | Page
Question 4: What does Active Immunotherapy involve?
CORRECT ANSWER : -capitalize on the immune system's
ability to remember a foreign invader -mount an immune response against the tumor and hopefully remember the cancer cells long after treatment has stopped -includes cancer vaccines
Question 5: What are the components of Adaptive Immunity?
CORRECT ANSWER : -Stimulated if innate immunity is
insufficient -leads to immune system memory -Humoral immunity -Cell-mediated immunity -Regulatory T-cells
Question 6: What is Adjuvant therapy?
CORRECT ANSWER : -additional cancer treatment given after
the primary treatment to lower the risk that the cancer can recur
-Examples: chemo, radiation therapy, hormone therapy, targeted
therapy, or biologic therapy
- | Page
Question 7: How do Alkylating Agents function?
CORRECT ANSWER : -function by causing a break in the DNA
helix strand, causing interference with DNA replication, which results in cell death
Question 8: What are the Alkylating Agent Subgroups?
CORRECT ANSWER : -Nitrogen mustards
(cyclophosphamide{Cytoxin}, ifosfamide{Ifex}, bendamustine{Treanda})
-Platinum-based (cisplatin{Planitol}, carboplatin{Paraplatin}):
do not possess an alkyl group -nitrosoureas
Question 9: What is the role of a B-Cell?
CORRECT ANSWER : -each one is programmed to make one
specific antibody -Can recognize antigens whether they are freely circulating in the blood or attached to surface of a microbe -When dividing, can become plasma cells which will then begin secreting antibodies that are unique to that antigen
- | Page
Question 10: What is BCR/ABL?
CORRECT ANSWER : -fusion protein tyrosine kinase formed
with a gene translocation occurs between gene 9 and 22 -gene abnormality called the Philadelphia chromosome seen in CML and ALL
Question 11: What are the characteristics of Benign Tumors?
CORRECT ANSWER: -encapsulated and grow in an orderly
manner with smooth edges -Do not invade neighboring tissue -DO not metastasize to distant sites -the cells well differentiated in that they look like the parent cell
Question 12: What are the features of Carboplatin (Paraplatin)?
CORRECT ANSWER : -Alkylating agent
-possibility for a hypersensitivity reaction which is rash, urticaria, erythema, pruritis, rarely bronchospasm and hypotension -notify RN if itching, scratchy throat, difficulty breathing, rash