PGA Level 3 Study Guide - 3.0

Study Guides Aug 2, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

PGA Level 3 Study Guide - 3.0 Questions and Answers Already Passed

Question 1: How is the transfer effect most likely to

influence the situation where a player with an over-the- top downswing has been taught to drop the club below the shaft plane?

CORRECT ANSWER : Their neural pathways may

negatively transfer or interfere with the performance of the new swing.

Question 2: Does cognitively rehearsing procedural skills

at a faster rate before physically performing them interfere with the benefits of mental practice?

CORRECT ANSWER : False, Practicing at a faster rate

helps remember the steps they need to perform.

Question 3: What is one misconception regarding who is

best qualified to teach people with a disability or injury to play golf?

CORRECT ANSWER : That teaching/coaching must

come from a person from outside golf. PGA pros can teach players on any skill level, any age/body type, and regardless of ability.

Question 4: What is the four-stage sequence for

correcting problem solving?

CORRECT ANSWER : 1. Joint problem solving. 2.

Reinforced problem solving. 3. Final decision making. 4.Termination of employment.

Question 5: What are the four delegation strategies?

CORRECT ANSWER : Involving (Experienced &

Resistant), Supporting (Experienced & Enthusiastic), Convincing (Inexperienced & Resistant), Directing (Inexperienced & Enthusiastic)

Question 6: What is an example of a pre-swing

adjustment?

CORRECT ANSWER : Posture, ball position, grip,

alignment

Question 7: What adjustments are recommended prior to

making in-swing adjustments?

CORRECT ANSWER : Pre-swing

Question 8: How can a student overcome negative effect

or interference in competitive pressure situations?

CORRECT ANSWER : Increase practice under pressure

& playing conditions

Question 9: What is lacking when newly introduced

swing changes are lost between lessons?

CORRECT ANSWER : Practice/play

Question 10: What types of changes are easiest to learn

and often result in rapid improvement in performance?

CORRECT ANSWER : Pre-swing corrections

Question 11: What is the most important shot in golf?

CORRECT ANSWER : The next one

Question 12: What is one way that players can achieve

realistic goals?

CORRECT ANSWER : Set realistic goals

Question 13: What is recommended immediate post-shot

means for controlling one's emotions following a poor shot?

CORRECT ANSWER : Post-shot routine

Question 14: What do pre- and post-shot routines

provide?

CORRECT ANSWER : Stay in present/manage emotions

Question 15: What pre-shot routine problem could cause

a poor shot outcome?

CORRECT ANSWER : Club, distance, target, alignment,

ball position

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 2, 2025
Description:

PGA Level 3 Study Guide - 3.0 Questions and Answers Already Passed Question 1: How is the transfer effect most likely to influence the situation where a player with an over-the- top downswing has b...

Get this document $30.00