POST TEST 1 LD 5,15,16,20,39

Study Guides Aug 18, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

POST TEST #1 LD 5,15,16,20,39

Question 1: What are the 3 origins of law?

CORRECT ANSWER : Constitutional, statutory and case law

Question 2: What is Constitutional Law?

CORRECT ANSWER : Rules and provisions found in the

federal and state constitutions

Question 3: What is Statutory Law?

CORRECT ANSWER : Written laws enacted by a legislative

body

Question 4: What is Case Law?

CORRECT ANSWER : Previous appellate court decisions

that are binding on lower court decisions (know as precedent)

Question 5: What is the primary purpose of Case Law?

CORRECT ANSWER : Primary purpose is to interpret

constitution and clarify statutes

Question 6: What is the Letter of the Law?

CORRECT ANSWER: The law is strictly applied in

accordance with the literal meaning of the statute, leaving no room for interpretation

Question 7: What is the Spirit of the Law?

CORRECT ANSWER : The law is applied in accordance with

the intent of the legislature, the promotion of fairness and justice, and not solely in literal compliance with the words of the statute

Question 8: What is Criminal Law?

CORRECT ANSWER : Violations of the criminal statutes

Question 9: What is Civil Law?

CORRECT ANSWER : Non-criminal violations of the law or

private wrongs committed by one person of another (civil wrong called a tort)

Question 10: What is a Tort by omission?

CORRECT ANSWER : Omission of an act or negligence may

also be a tort if it violates a legal duty owed to another person

Question 11: What does PC 15 define?

CORRECT ANSWER : Defines a crime or public offense

Question 12: What are the penalties outlined in PC 15?

CORRECT ANSWER : Death, Imprisonment, Fine, Removal

from office, Disqualification to hold and enjoy any office of honor, trust, or profit in CA

Question 13: What are the Elements of a crime?

CORRECT ANSWER : The basic facts that must be proven

by the prosecution to sustain a conviction

Question 14: What is Intent?

CORRECT ANSWER : A mental state or frame of mind that

the person knowingly did the particular crime

Question 15: What is Transferred intent?

CORRECT ANSWER : When an unlawful act affects a person

other than, or in addition to, the person it was intended to affect

Question 16: What is Criminal Negligence?

CORRECT ANSWER : A negligent act that is aggravated or

reckless, and constitutes indifference to the consequences

Question 17: How are attempt crimes not defined in penal

codes charged?

CORRECT ANSWER : Charged under the general provisions

of 664 PC (attempts) and the PC for the crime attempted,

Example: 664 PC and 459 PC = attempted burglary

Question 18: What are the elements of an attempted crime?

CORRECT ANSWER : An intent to commit that crime, A

direct, but ineffectual act done toward its commission

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 18, 2025
Description:

POST TEST #1 LD 5,15,16,20,39 Question 1: What are the 3 origins of law? CORRECT ANSWER : Constitutional, statutory and case law Question 2: What is Constitutional Law? CORRECT ANSWER : Rules and p...

Get this document $30.00