Principles of Animal Physiology 3rd Edition Moyes

EXAM ELABORATIONS Aug 29, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

1-1

Principles of Animal Physiology 3rd Edition Moyes Test Bank

Chapter 1 Introduction to Physiological Principles

1) Which Porcelain crabs, those living in cool temperate regions or those living in hot tropical regions, appear to be more vulnerable to global warming and why?

  • Species living in cool temperate regions appear to be more vulnerable because it
  • is harder to adapt to heat than to cold.

  • Species living in cool temperate regions appear to be more vulnerable because
  • these species require cold temperatures to reproduce.

  • Species living in hot regions appear to be more vulnerable because they are living
  • at the edge of their thermal tolerance range and likely have limited ability to adjust their thermal tolerance.

  • Species living in hot regions appear to be less vulnerable because they are already
  • adapted to hot environments.

Answer: C

Page Ref: 3

2) Animal physiology is the study of

  • how structures allow animals to function.
  • the chemical reactions found in animals.
  • the genetic lineage seen in the evolution of animals.
  • migratory patterns of animals.

Answer: A

Page Ref: 4 4

3) One theme in physiology states that the physiology of an animal is part of its , which is based on its and environmental influences.

  • genotype; ancestry
  • phenotype; genotype
  • ancestry; phenotype
  • phenotype; diet

Answer: B

Page Ref: 4 4

4) Which of the following statements is true about phenotype?

  • After an initial development period, phenotype of an organism is static.
  • Phenotype is affected by organization at the biochemical level only.
  • Altering phenotype allows an organism to change its physiological response.
  • Genotype may influence phenotype, but phenotype never affects genotype.

Answer: C

Page Ref: 4 4 1 / 4

1-2

5) One approach, known as _ , says that we can learn about one level of organization by studying the functions at the level below it.

  • reductionism
  • emergence
  • systematics
  • bioinformatics

Answer: A

Page Ref: 7

6) Surface area to volume ratio influences thermal physiology such that

  • small animals have a higher surface area to volume ratio, decreasing heat loss.
  • small animals have a lower surface area to volume ratio, decreasing heat loss.
  • small animals have a higher surface area to volume ratio, increasing heat loss.
  • small animals have a lower surface area to volume ratio, increasing heat loss.

Answer: C

Page Ref: 10

7) The scaling coefficient for metabolic rate should be 2/3 is based on

  • relationships between surface area and volume.
  • relationships between body mass and volume.
  • relationships between volume and metabolism.
  • relationships between metabolism and activity of the animal.

Answer: A

Page Ref: 10

8) In physiology, you learned that form reflects function. When comparing the digestive systems of carnivores and herbivores, you observed that

  • carnivores have much larger stomachs than herbivores.
  • carnivores have a much smaller caecum, and a much shorter intestinal tract than
  • herbivores.

  • carnivores have a smaller caecum, but a larger intestinal tract than herbivores.
  • the digestive systems of the two are similar because both are mammals.

Answer: B

Page Ref: 11–12

9) The proximate cause of an organism's unique characteristic can be answered by

  • studying the animals lineage.
  • looking for evolutionary advantages of the characteristic.
  • identifying the genes that regulate the characteristic.
  • both A and B 2 / 4

1-3

Answer: C

Page Ref: 12

10) The term adaptation most commonly refers to

  • changes within an individual that are irreversible.
  • changes within an individual that are reversible.
  • changes within a population seen over time.
  • changes within an individual that cannot be inherited.

Answer: C

Page Ref: 12-13

11) Adaptation can change the genetic composition of a population because

  • environmental stressors favor survival of certain genotypes.
  • individuals possessing favorable genes tend to produce more offspring.
  • genes are passed on only if offspring are produced.
  • all of the above

Answer: D

Page Ref: 13

12) Genetic drift is most likely to occur

  • due to differences in "fitness" of individuals.
  • in large populations.
  • when a large portion of the population is killed, regardless of genetics.
  • in ocean populations where genes can drift between individuals.

Answer: C

Page Ref: 13

13) Organisms that are closely related to each other will

  • share some features with all other organisms.
  • share some features only with organisms from this same group.
  • have no features in common with any other organism.
  • both A and B

Answer: D

Page Ref: 12

14) The flippers of marine mammals, the legs of dogs, and the wings of birds are examples of structures.

  • homologous
  • analogous
  • convergent
  • shared

Answer: A

Page Ref: 14 3 / 4

1-4

15) Which of the following statements about conformers and regulators is correct?

  • In a conformer, internal conditions mimic external changes.
  • In a regulator, internal conditions regulate external changes.
  • An organism could be a thermo-conformer and an ionoregulator.
  • both A and C

Answer: D

Page Ref: 15

16) Being a conformer is beneficial because

  • it's possible to maintain a stable environment.
  • it consumes less energy than being a regulator.
  • it allows an organism to live in a wide range of environments that differ from its
  • internal environment.

  • all of the above

Answer: B

Page Ref: 15

17) Maintaining homeostasis relies on

  • short-term behavioral changes.
  • short-term physiological changes.
  • long term strategies.
  • all of the above

Answer: D

Page Ref: 16

18) Growing and shedding fur is an example of a physiological change following a

  • seasonal cycle.
  • circadian rhythm.
  • lunar cycle.
  • diurnal cycle.

Answer: A

Page Ref: 16

19) When maintaining homeostasis, it is important to do all of the following EXCEPT

  • detect external conditions.
  • control external conditions.
  • generate compensatory responses to the changes.
  • protect vital areas from damaging changes.

Answer: B

Page Ref: 16

20) The set point in a feedback loop is

  • the point at which the stimulus no longer is required.
  • the point at which the (effector) organ or gland starts to change the environment.
  • a range of values for a parameter that the body tries to maintain.
  • the last step of a series of changes before the body is "set."

Answer: C

Page Ref: 17

  • / 4

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: EXAM ELABORATIONS
Added: Aug 29, 2025
Description:

1-1 Principles of Animal Physiology 3rd Edition Moyes Test Bank Chapter 1 Introduction to Physiological Principles 1) Which Porcelain crabs, those living in cool temperate regions or those living i...

Get this document $30.00