RDA exam Questions And Answers

Study Guides Aug 18, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

RDA exam Questions And Answers

Question 1: The RDA performing a mouth mirror inspection

should be able to:

CORRECT ANSWER : Differentiate abnormal conditions

from normal conditions

Question 2: The RDA may not perform which of the

following, without proof of completion of a course approved

by the State Board of Dental Examiner:

CORRECT ANSWER : ultrasound scaling for removal of

excess cement from orthodontic bands

Question 3: The RDA license renewal period, with proof of

education, is required every:

CORRECT ANSWER : 2 years

Question 4: The dental assistant may perform the following

duties:

CORRECT ANSWER : removal of arch wires, placement

and removal of rubber dam, placement and removal of matrices

Question 5: Placement and cementation of crowns and

bridges is a duty permitted the:

CORRECT ANSWE R: Dentist only

Question 6: In addition to using an explorer, which other

instruments are permissible for a RDA to use during an oral inspection?

CORRECT ANSWER : mouth mirror

Question 7: The RDA may remove excess cement:

CORRECT ANSWER : supragingivally

Question 8: Fitting endodontic gutta percha points prior to

filling the canal is a duty performed by the:

CORRECT ANSWER : RDAEF under direct supervision

Question 9: The taking of intraoral radiographs, with the

California Radiation Safety License, is a duty permitted to

the:

CORRECT ANSWER : DA under general supervision

Question 10: The RDA may place:

CORRECT ANSWER : both metal and elastic separators

under the direct supervision of a licensed dentist

Question 11: The non-aerosol topical agent may be applied by

the:

CORRECT ANSWER : DA or RDA

Question 12: A DA or RDA MAY NOT TAKE

IMPRESSION for:

CORRECT ANSWER : crown, bridges, and intraoral

prosthetics

Question 13: The RDA may remove excess cement:

CORRECT ANSWER: along the cervical third of the tooth,

supragingivally, under direct supervision of a licensed dentist

Question 14: How many hours of continuing education are

required per renewal period for licensure of an RDA:

CORRECT ANSWER : 25 biennially

Question 15: Sizing and cementation of temporary crowns

may be performed by:

CORRECT ANSWER : RDA UNDER DIRECT

SUPERVISION

Question 16: A mother brings her child to the office when the

dentist is not there. The child has a toothache and an obvious large cavity. The dentist is contacted at home and is made aware of the patient’s problem. Which of the following tasks

may be performed:

CORRECT ANSWER : take x-ray and reschedule, refer to

another dentist, do a mouth mirror inspection by a RDA under general supervision

Question 17: A patient has been scheduled for suture removal

  • days after surgery. The patient returns for his appointment,

but the dentist is ill. The RDA may:

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 18, 2025
Description:

RDA exam Questions And Answers Question 1: The RDA performing a mouth mirror inspection should be able to: CORRECT ANSWER : Differentiate abnormal conditions from normal conditions Question 2: The ...

Get this document $30.00