RECA Fundamentals Exam Questions and Answers Already Passed
Question 1: Which of the following is NOT a RECA
educational resource for industry professionals?
CORRECT ANSWER : Spatial Information System (Spin 2)
Question 2: Who is responsible for producing the "Real
Property Report"?
CORRECT ANSWER : Alberta Land Surveyor
Question 3: Benefits of RECAS trust assurance and practice
review program
CORRECT ANSWER : - effective record keeping and
administrative procedures
- education and advice in relation to brokerage trust accounting
- identifies and resolves potential problems regarding brokerage
trust accounting requirements
Question 4: Responsibilities of RECA
CORRECT ANSWER: - Handling professional conduct review
- establishing industry standards of practice
- issuing authorization to trade in real estate
Question 5: Four factors of production
CORRECT ANSWER : land, labor, capital, entrepreneurship
Question 6: RECA provides the following annual reports
CORRECT ANSWER : - financial reports
- industry statistics
- reports for the previous year
Question 7: Who has the power to amend the Rules of the RE
Act?
CORRECT ANSWER : Council (not the Provincial Legislature,
their job is to amend the RE Act itself - two very different things)
Question 8: Who has the power to suspend / revoke a license?
CORRECT ANSWER : The Executive Director
- determines the length of suspension
- serves the decision on the industry professional
- will consider the evidence when making the decision
Question 9: What's included in written service agreements?
CORRECT ANSWER : - the services to be provided by the
brokerage
- the responsibilities of each party to the agreement (i.e.
- the names of the parties to the agreement
remuneration from client to brokerage)
Question 10: Failure to immediately notify Executive Director
of changes to information provided in support of license results
in:
CORRECT ANSWER: - Exec. Director may refer the matter for
a professional conduct review
- Exec. Director may suspend industry professionals license
- Exec. director may cancel the industry professionals license
Question 11: Length of time a license is valid for if NOT
registered w a brokerage
CORRECT ANSWER : 36 months
Question 12: Level of Disclosure: Other party represented by another brokerage
CORRECT ANSWER : Level 1
Question 13: Level of Disclosure: Other party not represented
CORRECT ANSWER : Level 2
Question 14: Level of Disclosure: Other party represented by same brokerage
CORRECT ANSWER : Level 3
Question 15: Inducement vs incentives
CORRECT ANSWER : - Inducement is client specific
- Incentive is offered by the brokerage to any potential client
Question 16: Records must be:
CORRECT ANSWER : - kept in Alberta
- maintained in electronic form
- kept by brokerage for 3 years
- accessible to RECA for inspection
- they can be held in multiple locations, provided they're all in
Alberta
Question 17: Personal Ethics
CORRECT ANSWER : Morals - held by individual
Ethics - Standard of Conduct (values/beliefs that guide actions) Professional Standards - Rules and Regulations