- | Page
REGIS NU641 ADV CLINICAL
PHARMACOLOGY MIDTERM
EXAM QUESTIONS WITH
CORRECT ANSWERS
Question 1: Patients that are at highest risk for abruptly
stopping a beta blocker are those with
CORRECT ANSWER: Angina, Coronary Artery
Disease, & Migraines
Question 2: The medication that helps the imbalance
between myocardial oxygen supply and myocardial oxygen demand in the myocardium by increasing the myocardial oxygen supply
CORRECT ANSWER: Angiotensin-converting enzyme
(ACE) inhibitors
Question 3: Roles of Angiotensin-converting enzyme
(ACE) inhibitors in DM patients
CORRECT ANSWER: improves insulin sensitivity
improves renal hemodynamics
- | Page
reduce production of angiotensin II
Question 4: The pathological change that takes place in
HF that is not addressed by ACE inhibitors
CORRECT ANSWER: Activation of the sympathetic
nervous system that increases heart rate and preload
Question 5: Reason why nitro glycerin tablets "do not
work well" in patient with hyperlipidemia and angina age
CORRECT ANSWER: blunted coronary artery dilation
due to calcified plaque
Question 6: Clinical judgement in prescribing includes
CORRECT ANSWER: factoring in the cost to the
patient of the medication prescribed
Question 7: Prior to prescribing an ACE inhibitor the NP
should access for
CORRECT ANSWER: decreased renal function
- | Page
Question 8: First-line pharmacologic therapy for
hyperlipidemia
CORRECT ANSWER: statins
Question 9: When is consultation with or referral to a
cardiologist appropriate?
CORRECT ANSWE R: Any end-organ damage, direct
effects on lifestyle, or inability to perform the tasks of daily living
Question 10: If not chosen as the first drug in
hypertension treatment, which drug class should be added as a second step because it will enhance the effects of most other agents?
CORRECT ANSWER: Diuretics
Question 11: A 65-year-old patient who has been on a
lipid-lowering diet and is using plant sterol margarine daily for the past three months. Her LDL is 135mg/dL.What would an appropriate treatment for them be?
- | Page
CORRECT ANSWER: Determine their other risk
factors
Question 12: Calcium Channel Blocker's helps control
blood pressure because it
CORRECT ANSWER: promote smooth muscle dilation
by stopping intracellular entry of calcium into the cell, which increases contractility, which increase the activity of the NA+/K+/ATPase pump indirectly
Question 13: Patient education regarding prescribed
medications includes
CORRECT ANSWER: discussion of expected adverse
drug reactions
Question 14: Patient education when prescribing
clopidogrel includes which of the following statements?
CORRECT ANSWER: Do not take any herbal products
without first discussing this with the provider