- | Page
RICA subtest 2 | 100% CORRECT ANSWER s
Question 1: An example of a reading comprehension statement
written in academic language is:
I am going to visualize what is happening in the selection.
CORRECT ANSWER : I am going to visualize what is
happening in the selection.
Question 2: Before reading the story, Look Out Kindergarten,
Here I Come, the teacher brought in realia (pencils, scissors, crayons, glue, paper) to support her students with vocabulary that will be encountered in the story and discussed the
characteristics. This vocabulary lesson will allow students to:
develop background knowledge to support comprehension of new information.
CORRECT ANSWER : develop background knowledge to
support comprehension of new information.
Question 3: A vocabulary strategy that supports early
vocabulary development for students is:
classifying and categorizing words.
- | Page
CORRECT ANSWER : classifying and categorizing words.
Question 4: The "Matthew Effect", which relates to vocabulary,
can be explained as:
a term used by a psychologist that describes how readers acquire large vocabularies by reading extensively, which widens the gap of knowledge between them and the students who read less.
CORRECT ANSWER : a term used by a psychologist that
describes how readers acquire large vocabularies by reading extensively, which widens the gap of knowledge between them and the students who read less.
Question 5: During independent reading of an expository text
about dinosaurs, the students in a second-grade class had difficulty with the vocabulary words "prehistoric ooze". Which of the following is the best strategy to support students' understanding of the complex vocabulary?Before reading, introduce the meaning of target vocabulary and explain words one at a time using student-friendly explanations.
- | Page
CORRECT ANSWER : Before reading, introduce the meaning
of target vocabulary and explain words one at a time using student-friendly explanations.
Question 6: According to research, most students learn
vocabulary indirectly. An example of indirect vocabulary
learning is:
students learn word meanings from listening to adults read to them and engage in conversations about new words encountered in the texts.
CORRECT ANSWER : students learn word meanings from
listening to adults read to them and engage in conversations about new words encountered in the texts.
Question 7: In order to determine the vocabulary for direct
instruction prior to reading a text, the teacher needs to consider:
the tier levels of academic vocabulary encountered in the text.
CORRECT ANSWER : the tier levels of academic vocabulary
encountered in the text.
- | Page
Question 8: It is important for a teacher to explicitly teach tier
three vocabulary to elementary students for all of the following
reasons except:
to promote word consciousness and an enthusiasm for words.
CORRECT ANSWER : to promote word consciousness and an
enthusiasm for words.
Question 9: Prior to teaching a lesson on mammals, a third-
grade teacher displayed the following graphic organizer on the
board:
This graphic organizer will support the student in developing:
word learning strategies.
CORRECT ANSWER : word learning strategies.
Question 10: A fifth-grade teacher designs the following
vocabulary lesson for her students:
Introduce spelling and pronunciation of target words.Read a familiar sentence that includes the target word.