RIGGING 101 FINAL EXAM

Study Guides Aug 18, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

  • | Page

RIGGING 101 FINAL EXAM

QUESTIONS WITH COMPL ETE

SOLUTIONS GRADED A+

Question 1: Oxygen bottles that are properly secured in a

rack or stand designed for lifting/handling would be considered a critical rigging option.

CORRECT ANSWER: false

Question 2: There are three slings hanging from a hook.

Each sling has the capacity of 2,000 pounds. What is the heaviest load that could be lifted using these slings if they were attached to a single point?

CORRECT ANSWER: 2,000 lbs

Question 3: The minimum depth of thread engagement

for a 1/2 inch eyebolt into a steel object is:

CORRECT ANSWER: 3/4"

  • | Page

Question 4: Given a 1/2 in steel walled empty cylindrical

tank that is opened at one end, calculate its weight (round answer to the nearest hundred).

CORRECT ANSWER: 1800

Question 5: What markings are required on hoists?

CORRECT ANSWER: the manufacturer, model

number, rated load, and re-inspection due date

Question 6: Which of the following markings are required

on lashing?

CORRECT ANSWER: the reinspect due date, rated

load

Question 7: A motor that weighs over 80 of the capacity

of the rigging gear used in the rigging operation is considered a critical rigging operation is considered a critical rigging operation.

CORRECT ANSWER: false

  • | Page

Question 8: Increasing the sling angle from horizontal

_______ the stress in the sling.

CORRECT ANSWER: decreases

Question 9: The area of this triangle with dimensions

given in feet is:

CORRECT ANSWER: 24 sqft

Question 10: What is the minimum grade of chain

required for chain slings?

CORRECT ANSWER: grade 80

Question 11: Two people should be used to pull the hand

chain of a manual chain hoist when it gets too hard for on person to pull.

CORRECT ANSWER: false

Question 12: Sling angle stress could contribute to an

overload even if the slings selected had enough capacity to carry the total load weight.

  • | Page

CORRECT ANSWER: true

Question 13: Which of the following attachment points

can be used at full capacity when pulled at any angle from vertical?

CORRECT ANSW ER: swivel hoist rings

Question 14: To find sling angle stress...

CORRECT ANSWER: multiply the weight in the

attachment point with the angle factor

Question 15: Who is required to perfom an inspection

prior to using rigging gear, and what is this inspection called?

CORRECT ANSWER: the user, pre-use inspection

Question 16: Detailed written procedures are required for

every rigging operation.

CORRECT ANSWER: false

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 18, 2025
Description:

RIGGING 101 FINAL EXAM QUESTIONS WITH COMPL ETE SOLUTIONS GRADED A+ Question 1: Oxygen bottles that are properly secured in a rack or stand designed for lifting/handling would be considered a criti...

Get this document $30.00